DECENIJAMA RUKOVODILI TRANSPORTOM KOKAINA IZ JUŽNE AMERIKE: Otkrivena veza srpskih kriminalaca i najveće mafije na svijetu

Zlikovci koji su, zbog droge i novca spremni da, kako i sami navode u nekim porukama, „idu i na žene i na djecu“, u javnosti žive otmeno, redovni su gosti najskupljih restorana beogradskog Dedinja i niko ih ništa ne pita sve dok Europol ne otvori prepiske za tajnu komunikaciju za mobilne telefone – Sky ECC-a.

  • Hronika

  • 18. Maj 2023  

  • 0

Vješti razbojnici i pljačkaši, plaćene ubice, narko-dileri, mornari i šverceri droge dio su Balkanskog kartela koji već decenijama rukovodi transportom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i daljom distribucijom droge. Iznad njih je samo najveća mafija na svijetu - italijanska Ndrangeta, koja je zapravo i stvarni vlasnik više od 60 posto kokaina koji se iz džungli Kolumbije, Perua, Ekvadora, Bolivije distribuira ka svim kontinentima. Ko je ko u Balkanskom kartelu i kako su povezani sa Ndrangetom, ali i moto-bandom "Anđeli pakla"?

U Balkanski kartel ulaze najbolji u najlošijem poslu – kriminalu. Sastavljen je od bivših kradljivaca zlata i dragulja grupe Pink Panter i iskusnih u narko-biznisu koje jure sve službe za borbu protiv droga na svijetu. Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi, piše „Vreme“.

Ružičasti razbojnici, svjetlucavo kamenje i bijeli prah

Kako se navodi u tekstu, balkanski kartel važi za elitu podzemlja, a u njihovim telefonskim imenicima nalaze se brojevi proizvođača kokaina iz džungla Latinske Amerike, brojevi mornara i carinika u svim lukama svijeta, policijskih načelnika i ministara širom Balkana, te najvažniji brojevi – mafijaških šefova iz Kalabrije. Zlikovci koji su, zbog droge i novca spremni da, kako i sami navode u nekim porukama, „idu i na žene i na djecu“, u javnosti žive otmeno, redovni su gosti najskupljih restorana beogradskog Dedinja i niko ih ništa ne pita sve dok Europol ne otvori prepiske za tajnu komunikaciju za mobilne telefone – Sky ECC-a.

Kada su, prije dvije godine, istražitelji Europola vidjeli da poruke sa Skyja otkrivaju čitavu mrežu i rute krijumčara kokaina, stvorili su Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“ i okupili zemlje širom Evrope i svijeta kako bi efikasno ciljali prijetnju koja dolazi iz Srbije. Akcija „Izi“ sprovedena je 11. maja i pripadnici MUP-a Srbije su sa kolegama iz Europola za samo nekoliko sati upali u trideset pet kuća i stanova u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Zrenjaninu i Subotici.

Uhapšen je i bivši vođa grupe Pink Panter, Mladen Lazarević iz Niša. On je bio na potjernici Interpola pod sumnjom da je 2007. godine učestvovao u spektakularnoj pljački dijamanata u Dubaiju. Tada su dva automobila uletjela u Tržni centar „Vafi“ u centru grada; kradljivci su jedan parkirali pored zlatare „Graf“, dok su drugim, vozeći u rikverc, polomili izlog draguljarnice. Na sajtu Interpola više ne postoji potjernica za Mladenom Lazarevićem, ali se i dalje traži njegova supruga Bojana.

I dok je Interpol tražio Mladena Lazarevića, za njega je Niš bio sigurna kuća. Sumnja se da je poslije pljačkanja dragulja i zlata svoju razbojničku logistiku iskoristio za šverc kokaina. Poslovi s drogom povećali su mu i broj neprijatelja, Lazarevića više nije jurila samo policija, ali su krajem decembra 2013. u Nišu on i supruga jedva izbjegli smrt kada su u posljednjem trenutku otkrili da im je pod autom bomba. Nepune dvije godine kasnije, Lazarević je ranjen u pucnjavi u Beogradu: dok je bio u džipu lendrover, prišao mu je crni audi, iz koga je napadač ispalio 30-ak metaka u šoferšajbnu i staklo sa vozačeve strane. Atentator je pobjegao, a Lazarević je uspio da se sam doveze do bolnice, koju je ranjen krišom napustio zato što se nije osjećao sigurno.

Šef obezbjeđenja Mladena Lazarevića postao je bivši policajac iz specijalnih jedinica. Ipak, nova opasnost mu je zaprijetila od klana Belivuk. Jedan od svjedoka saradnika na suđenju klanu Belivuk-Miljković rekao je da je on radio na praćenju i pripremi ubistva za Lazarevića. Ipak, klan se predomislio i u Ritopeku je kao žrtva Belivukovog klana završio Lazarevićev kum Milan Ljepoja, također bivši Pink Panter. Posljednjih godina Lazarević je po niškim kontroverznih biznismena s Kosova koji kafanama rođendane slavio u prisustvu u Srbiji imaju status državnih graditelja.

I ostali uhapšeni imaju obimne kriminalne dosijee. Kao jedan od logističara Balkanskog kartela, u sklopu ove akcije označen je i Zoran Jakšić, godinama poznat i kao jedan od visokorangiranih članova klana „Amerika“.

Zoran Jakšić se nalazi na izdržavanju kazne u Peruu, osuđen je pravosnažno 2021. godine na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina. Jakšić je poznat po nadimku „čovjek sa hiljadu lica“ – u trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Iako iza rešetaka, Jakšić (rodom iz Zrenjanina), prema podacima tamošnje policije, nije prestao da švercuje kokain. Tako je policija 2021. upala u njegovu ćeliju i pronašla mu telefon, pa je potvrđeno da je koordinisao šverc pošiljki kokaina iz zatvora. Zoran Jakšić je čak tri puta pokušao da pobjegne iz zatvora, a prema pisanju KRIK-a, njegova ćelija je opremljena kao diskoteka.

I ostali uhapšeni imaju obimne kriminalne dosijee. Kao jedan od logističara Balkanskog kartela, u sklopu ove akcije označen je i Zoran Jakšić, godinama poznat i kao jedan od visokorangiranih članova klana „Amerika“.

Kompletan tekst o ovoj temi pročitajte u listu "Vreme".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...