TIHI RAT SARAJEVSKIH BOLNICA: Pokvario se aparat na KCUS, iz Opće bolnice poručili: "Mi smo ga nabavili!"

Nabavljen novi digitalni rendgen aparat iz domena klasične radiologije

  • Zdravlje

  • 19. Maj 2023  19. Maj 2023

  • 0

Od danas je na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo je stavljen u funkciju novi digitalni rendgen aparat iz domena klasične radiologije, a koji će služiti za potrebe snimanja pluća i mišićno-koštanog

Radiološka dijagnostika ovim aparatom, pored ostalih pacijenata, lako će se moći uraditi i teško pokretljivim pacijentima koji su u kolicima ili krevetu.  

RTG aparat je nove generacije i značajno će doprinijeti kvalitetu rada jer je brži prijenos slike u digitalnom formatu, kao i postizanje kvalitetnih RTG snimaka na kojima se mogu bolje uočiti detalji, saopćeno je iz Opće bolnice.

Prof. dr. Amela Sofić, šefica Odjeljenja za radiološku dijagnostiku, istakla je da je veliki priliv pacijenata za radiološku dijagnostiku gdje se dnevno uradi oko 300 pregleda, a da je u posljednje vrijeme mnogo zahtjeva pacijenata koji su bili naručeni za CT i MRI dijagnostiku na Kliničkom centru Sarajevo, ali uslugu nisu mogli dobiti zbog tehničkog kvara ovih aparata.

Podsjetimo, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jučer su objavili da građani neizvršene preglede magnetnom rezonancom, koji su bili zakazani na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), mogu obaviti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj ustanovi uz refundaciju troškova.

Kako su saopćili, posljednja dva dana su imali veliki broj poziva građana koji su ih obavijestili o nedostupnosti aparata za magnetnu rezonancu (MR) na KCUS-u, kao i o vraćanju pacijenata sa zakazanim terminima. Nakon njihove intervencije, primili su dopis od KCUS u kojem je navedeno da je spomenuti aparat ponovo u funkciji, te da je bio na redovnom servisiranju. "Odmah smo javnosti proslijedili ovu informaciju. Međutim, nakon objave navedenog dopisa, i dalje smo primali pritužbe građana koji tvrde da i dalje nisu u mogućnosti obaviti svoje preglede na MR aparatu", naveli su iz Ministarstva zdravstva KS. 

Resorni ministar Haris Vranić (SDP) je saopćio da svi oni koji su bili zakazani za MR pregled na KCUS-u, a nisu ga mogli obaviti zbog privremenog zastoja u radu aparata, imaju mogućnost odlaska u bilo koju privatnu ili javnu registriranu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja potrebnog pregleda.

U Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo su naglasili da će Zavod zdravstvenog osiguranja refundirati troškove ovog pregleda.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...