PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Srbija rehabilitovala četničkog generala i dokazanog zločinca Nikolu Kalabića

U pravosnažnoj odluci Apelacionog suda navedeno je, između ostalog, kako je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom, prenio je Blic.rs.

  • Regija

  • 19. Maj 2023  19. Maj 2023

  • 17

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažnom presudom rehabilitovao je nekadašnjeg četničkog vojvodu Nikolu Kalabića.

U pravosnažnoj odluci Apelacionog suda navedeno je, između ostalog, kako je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom, prenio je Blic.rs.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je prije deset godina Vesna Dragojlović, unuka Nikole Kalabića.

Prvo rešenje o rehabilitaciji Kalabića sutkinja Dragojlović je donio krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rješenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Također, u augustu prošle godine Viši sud u Valjevu donio je presudu o rehabilitaciji Kalabića, a sada je pravosnažnom presudom Apelacionog suda ovaj predmet završen.

Sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović je 2017. godine donio je rješenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 Sud je tada proglasio ništavnim rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Rješenjem Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine Kalabić je proglašen narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Njegova unuka pokrenula je postupak pred sudom u Valjevu, tražeći rehabilitaciju i povrat oduzete imovine.

Također, sud je rješenjem od prije pet godina o rehabilitaciji utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...