"SNAŽNA IDEJA O GUBLJENJU LJUDSKE SOLIDARNOSTI": Predstavom "Psi(hopate)" otvoren festival "Mostarska liska"

Na ovogodišnjem izdanju Mostarske liske publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

  • Kultura

  • 19. Maj 2023  

  • 0

Dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala komedije ''Mostarska liska'' otvoreno je večeras u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) premijernom izvedbom predstave "Psi(hopate)", prema motivima teksta Eve Kamčevske "Ostani uspravan i hodaj graciozno", u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji NPM-a.

 

"To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizualnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti. Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sustav, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa (…)", istaknuo je u osvrtu predstave njezin režiser Zoran Rakočević.

Po njegovim riječima, moglo bi se reći da je to "farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti".

"Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdističku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni puč", pojasnio je Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g. "

Inače, na ovogodišnjem izdanju Mostarske liske publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...