POLICAJAC IZ GRUDA UPROPASTIO TAJNU AKCIJU: Komšiji rekao da ga prati SIPA

Osumnjičenik je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi...

  • Hronika

  • 20. Maj 2023  20. Maj 2023

  • 5

U utorak je u operativnoj akciji SIPA-e “Derbi 2” uhapšen policajac iz Gruda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo “Odavanje službene tajne” u vezi s kaznenim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlasti.”

U pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju – Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda BiH nad osumnjičenikom iz Gruda 5. 5. 2020. godine. 

Osumnjičenik je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi.

Policijski službenik je zatim izvršio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA-e, nakon čega je tu informaciju rekao osumnjičeniku.

Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je za portal Jabuka.tv županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH Josip Aničić.

Uhapšeni policijski službenik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...