TAJ NE BIRA ORUŽJE: Vučić angažovao rusku paravojnu grupu Wagner u demonstracijama u Beogradu

“Oni su na protest doneli 3 propagandne ruske zastave sa idejom da kompromituju protest slanjem lažne slike da iza protesta stoji Rusija, i da su protesti nasilni, zbog čega su vršili napade na građane kako bi izazvali incidente.”, dodaje Stojković.

  • Regija

  • 21. Maj 2023  21. Maj 2023

  • 0

Beogradski advokat Čedomir Stojković tvrdi je da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić angažovao rusku paravojnu grupu Wagner u demonstracijama u Beogradu.

Stojković je, reagovanjem na Twitteru, naglasio da su na ovom prosvjedu viđeni pripadnici ekstremističke skupine “Narodna patrola”.

“Aleksandar vučić je poslao Wagner grupu na proteste u Beogradu! Ilija Vuksanović, koji je napadao građane na protestu juče, pripadnik je srpskog dijela Wagner grupe (podružnica Narodne patrole) koja je bila prisutna tokom vijelog protesta sa namjerom da izazove nasilne incidente, a postupali su u dogovoru sa SNS”, piše Stojković.

Prema njegovim riječima, ti su članovi došli kompromitirati demonstracije.

Oni su na protest doneli 3 propagandne ruske zastave sa idejom da kompromituju protest slanjem lažne slike da iza protesta stoji Rusija, i da su protesti nasilni, zbog čega su vršili napade na građane kako bi izazvali incidente.”, dodaje Stojković.

Advokat iz Beograda tvrdi da Vučićev SNS zajedno s Ambasadom Ruske Federacije planira incidente na sljedećim demonstracijama.

Postoje indicije da srpski dio Wagner grupe u saradnji sa SNS i ambasadom RF planira šire incidente na sljedećm protestu. Wagner grupa, SNS i ambasada RF rade zajedno protiv demokratskih protesta u Srbiji” tvrdi Stojković.

“Podsjećam da je Aleksandar Vučić u februaru zabranio istragu protiv Wagner grupe u Srbiji, sa kojom inače sarađuje”, zaključuje Stojković.

Razlog organizovanja demonstracija u Beogradu je razočarenje reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva koja su se u maja dogodila u Srbiji u kojima je ubijeno 18 ljudi.

Među zahtjevima demonstranata bila je i ostavka ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Demonstranti su zatražili i smjenu Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), zatvaranje tabloida koji, kako navode, pozivaju na nasilje te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i TV Happy

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...