NOVA ZAPOSLENICA: Prva bolnica u susjedstvu koja ima terapijskog psa - "Djeca lakše prihvaćaju svoje tegobe"

Dora svoj radni dan započinje na Klinici za dječje bolesti.

  • Šareni svijet

  • 22. Maj 2023  22. Maj 2023

  • 0

Splitski KBC ima novu zaposlenicu, a premda je tek pet dana na novom poslu, osvojila je srca i pacijenata i zaposlenika. Prva je to bolnica u Hrvatskoj koja ima terapijskog psa - dvogodišnju pudlicu Doru.

Dora svoj radni dan započinje na Klinici za dječje bolesti gdje se nalaze i dvogodišnjakinje Mara, Rita i Ana koje su rođene kao nedonoščad. Senzorskom terapijom već godinu dana uspješno brišu brojne dijagnoze, a Dora im je u trenu postala prijateljica, piše HRT.

"Kad su nam rekli da će doći, oduševili smo se. Osim što je terapeutski pas i pomaže im kod motorike, jača im i imunitet", rekla je Anina majka Matea Vuletić. "Mara je oduševljena. Ona je šefica i vodi Doru bez problema. Rita se još malo nećka, ali se nadam da će se i ona brzo sprijateljiti s Dorom kao i Mara", kazala je Marina i Ritina majka Nikolina Burilović.

"Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča darovala ju je KBC-u Split. Naš ravnatelj je to prihvatio objeručke i tako se dogodila naša Dora na oduševljenje djece, ali i naših djelatnika", objasnila je predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split Branka Polić.

"Djeca lakše prihvaćaju svoje tegobe"

Za Dorin transfer i sigurnu plaću u splitskoj bolnici zaslužne su docentica Irena Mišetić i radna terapeutkinja Matea Videk.

"Oduvijek sam voljela životinje, ali ih nisam mogla imati zbog posla tako da se ova ideja odlično posložila. Sad ona nije kućni ljubimac, nego kolega", rekla je Videk.

"Istraživanja pokazuju da interakcija sa psom ima brojne benefite za djecu. Ona je posrednik za komunikaciju, motivator da lakše rade. Uči djecu određenim vještinama, djeca lakše prihvaćaju svoje tegobe", pojasnila je voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju KBC-a Split Irena Mišetić.

"Dora je prošla školovanje, a kako se ja bavim usko s djecom oko problema gutanja, Dora je naučila jesti na žlicu. Isto tako educirana je da kada nešto treba komunicirati, uzme komunikator i to im je zajednička točka", rekla je Videk.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...