ŠOKANTNO OTKRIĆE U VATIKANSKOJ BIBLIOTECI: Naučnici pronašli staru verziju biblijskog poglavlja koje je bilo skriveno više od 1500 godina

Kessel je rekao da je upotrijebio ultraljubičastu fotografiju kako bi vidio raniji tekst ispod tri sloja riječi

  • Šareni svijet

  • 23. Maj 2023  23. Maj 2023

  • 0

Naučnici kažu da su pronašli staru verziju biblijskog poglavlja koje je bilo skriveno ispod dijela teksta više od 1500 godina, piše Business Insider.

Grigory Kessel, historičar s Austrijske akademije nauka, najavio je otkriće ranije ove godine u članku u New Testament Studies, recenziranom akademskom časopisu koji izdaje Cambridge University Press.

Kessel je rekao da je upotrijebio ultraljubičastu fotografiju kako bi vidio raniji tekst ispod tri sloja riječi ispisanih na palimpsestu, drevnom rukopisu koji su ljudi pisali preko drugih riječi, ali su često ostavljali tragove izvornog zapisa iza sebe.

Palimpsesti su se koristili u antičko doba zbog oskudice pergamenta. Riječi bi se ponavljale na materijalu sve dok nekoliko slojeva ne bi prekrilo skrivene riječi ispod.

Kessel je u saopćenju za javnost rekao da je tekst proširena, dosad nepoznata verzija 12. poglavlja Matejevog evanđelja koja je izvorno bila dio starosirijskog prijevoda Biblije prije nekih 1500 godina. Rekao je da je do otkrića došao na rukopisu koji se čuva u Vatikanskoj biblioteci.

Rukopis nudi ‘jedinstven pristup‘ istraživačima za razumijevanje najranijih faza tekstualne evolucije Biblije, prema saopćenju za javnost, i pokazuje neke razlike u odnosu na moderne prijevode teksta.

Na primjer, izvorna grčka verzija Mateja 12:1 — koja se danas najčešće koristi — kaže: "U ono vrijeme Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi su učenici ogladnjeli i počeli brati klasje i jesti."

Međutim, novootkriveni sirijski prijevod malo je drugačiji. U njemu piše: "počeli su brati klasje, trljati ga u rukama i jesti.", piše Business Insider.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...