IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Katastrofalna izjava američkog ambasadora, pretvorio se u Vučićevog lakeja…“

Zanimljiva je i izjava Zlatka Lagumdžije, novog ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, o američkom ambasadoru u Srbiji.

  • Mini market

  • 24. Maj 2023  24. Maj 2023

  • 4

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa američkog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla.

Svoj sud o svemu iznio je i bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

-Katastrofalna izjava američkog ambasadora u Srbiji Chrisa Hilla, čovjeka koji je trebao biti vodeći diplomata na Balkanu. Pretvorio se u Vučićevog lakeja misleći da će ga tako odvratiti od Rusije. Upravo je Vučić odgovoran za ubojstva novinara u Srbiji, poručio je Puljić.

NEOČEKIVANI ISTUP 

-Srbija je sada društvo u kojem je vladavina prava jača i stigla je do tačke u kojoj će ubice novinara biti izvede pred sud, a to je svakako dostignuće, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Christopher Hill prilikom dodjele nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević”.

Hill se osvrnuo na slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, za koji kaže da danas ilustruje koliko je Srbija napredovala posljednjih godina.

„Prije 25 godina ovo je bilo takvo društvo da su državni aparati mogli da ubiju novinara na njegovom kućnom pragu, a sada je društvo u kojem je vladavina prava jača. Ukoliko sud bude donio pravednu odluku, to će biti nešto za pamćenje, prva presuda i osuda ubistva novinara u historiji Srbije”, kazao je Hill.

On je kazao da bi taj napredak trebalo da primijete i drugi koji Srbiju posmatraju i da uoče da se proteklih godina nešto popravilo.

„Ne bi trebalo da bude upitno da Srbije ide ka Europskoj uniji i prerasta u odgovornu demokratiju u kojoj se poštuju prava novinara, gdje će krivci biti odgovorni pred zakonom”, rekao je Hill.

Zanimljiva je i izjava Zlatka Lagumdžije, novog ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, o američkom ambasadoru u Srbiji.

Dobra je vijest, rekao je Lagumdžija za Washington Times, da je Bidenova administracija imenovala listu iskusnih izaslanika u regiju, uključujući američkog ambasadora u Srbiji, Christophera R. Hilla, koji je pomogao u pregovorima o Daytonskom sporazumu, i Michaela Murphyja, američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koji je prošle godine rekao da je Washington posvećen "teritorijalnom integritetu, suverenitetu i sigurnosti, te multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...