REKORDNO POSLOVANJE I NOVI PROJEKTI: Hifa Petrol kreće u novu investiciju na području RS-a

Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole predat je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, i u toku je javni uvid.

  • Ekonomija

  • 24. Maj 2023  

  • 0

Kompanija Hifa Petrol iz Sarajeva krenula je u novu investiciju proširenje svojih terminala kod Doboja, nakon što je nedavno najavila značajan projekt u Banjoj Luci.

Obje investicije odnose se na proširenje kapaciteta za skladištenje i pretakanje energenata, čime će kapaciteti ove naftne kompanije biti znatno povećani.

Naime, Hifa planira dogradnju poslovnog objekta u Šavarlijma kod Doboja, odnosno terminala za distribuciju naftnih derivata i tečnog naftnog gasa (TNG) čime će biti povećani kapaciteti ovog postrojenja.

Riječ je o terminalu koji je Hifa kupila 2018. godine.

Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole predat je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, i u toku je javni uvid.

Kompanija sve bolje posluje pa nije čudo što su joj potrebni dodatni kapaciteti da zadovolji tržišnu potražnju i da prati vlastiti rast.

Ova vijest dolazi nakon što objave da Hifa Petrol planira veliku investiciju na području Banjaluke. Investiciju će realizovati banjalučka podružnica ove kompanije na lokaciji koja je kupljena prošle godine. Ovom investicijom Hifa Petrol će osnažiti svoje kapacitete za skladištenje, pretovar i transport, i to ne samo nafte i naftnih derivata već i drugih vrsta robe.

Inače, Hifa Petrol je jedna od najvećih naftnih kompanija u BiH. Kako je ranije pisao Biznisinfo, prošle godine su imali veliki rast prihoda.

Prihodi su u 2022. dostigli iznos od čak 731 milion KM, u poređenju s 483 miliona godinu ranije, čemu su doprinijele visoke cijene nafte. Tim rezultatom se Hifa Petrol probila na 9. poziciju najvećih komapnija u FBiH po ukupnim prihodima.

Vlasnik Hifa Petrola je Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja koji investira i u druge poslovne sektore.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...