MIJATOVIĆ U POSJETI USK: Najavio smanjenje doprinosa na plate

Ovaj dio BiH ne smije ostati saobraćajno i infrastrukturno izoliran – rekao je ministar Mijatović

  • Ekonomija

  • 24. Maj 2023  

  • 1

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović boravio je u utorak u radnoj posjeti Unsko – sanskom kantonu.

Na sastancima sa privrednicima Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, potenciran je problem nedostatka radne snage i važnost stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije iz realnog sektora koje pune budžet i doprinose ukupnom razvoju zemlje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

– Vi ste moji poslodavci, plaćanjem poreza vi osiguravate plate i nama ministrima, od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa. Zato je veoma važno da Vlada FBiH čuje vaše ideje i putem zakonskih rješenja stvara ambijent za lakše i sigurnije poslovanje privrede i privrednika – kazao je ministar Mijatović tokom susreta s privrednicima.

On je najavio ubrzano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o porezima i doprinosima, te znatno smanjenje opterećenja na plate uposlenika. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, očekivani efekat smanjenja poreza i doprinosa je realno povećanje plata radnicima.

Ministar Mijatović u Ključu je obišao proizvodne pogone kompanije “Smarvet”, u Sanskom Mostu je u poslovnoj zoni posjetio “Istracom”, HIK i SAP, a u Bosanskoj Krupi firme ZAH i “Bosnakar”, gdje se uvjerio u velike potencijale domaće drvne i metaloprerađivačke industrije.

U Sanskom Mostu, u zgradi bivše gradske vijećnice, u društvu gradonačelnika Farisa Hasanbegovića, ministar Mijatović obratio se brojnim okupljenim privrednicima i saslušao njihova konkretna pitanja i probleme sa kojima se susreću.

Skup sa privrednicima održan je i u Velikoj Kladuši. U saopćenju Federalnog ministarstva navodi se da su tamošnji privrednici posebno izdvojili problem sa lokalnom administracijom koja u posljednje tri godine nije izdala nijednu građevinsku dozvolu, a potrebe za širenjem poslovnih i proizvodnih kapaciteta su ogromne.

– Znamo šta su problemi i moramo brzo krenuti da ih rješavamo. U tom smislu ova Vlada FBiH nema sto dana, nego puno manje vremena da pokaže da se može raditi bolje i na dobrobit cijele zajednice. Krajinu, odnosno Unsko – sanski kanton ćemo podržati i nećemo ostati samo na riječima. Ovaj dio BiH ne smije ostati saobraćajno i infrastrukturno izoliran – rekao je ministar Mijatović.

Na odvojenim sastancima sa gradonačelnicima Bosanske Krupe i Bihaća, Arminom Halitovićem i Elvedinom Sedićem, te sa načelnikom Ključa Nedžadom Zukanovićem, federalni dopremijer i ministar Mijatović podsjetio je da Vlada Federacije BiH ima Garantni fond u Razvojnoj banci FBiH i da su sredstva iz tog fonda dostupna i privrednicima za subvencioniranje kamata.

Također, i poslodavce i čelnike opština i gradova koje je obišao, ministar Mijatović je pozvao da se prijave na javne pozive Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i iskoriste sredstva namijenjena za povećanje energetske efikasnosti i razvoj poslovnih zona, istaknuto je u saopćenju ovog ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...