SAOPĆENJE UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: "Mijenjamo kalendar, Božić ćemo od sada slaviti..."

To se pitanje nametnulo kao rezultat ruske agresije, istakli su iz Ukrajinske pravoslavne crkve (OCU).

  • Evropa

  • 24. Maj 2023  24. Maj 2023

  • 0

Glavna pravoslavna crkva u Ukrajini je objavila da će promijeniti kalendar tako da će se Božić slaviti 25. decembra. Ovim potezom žele se dodatno udaljiti od Rusije.

Ukrajinski kršćani, većinom pravoslavci, tradicionalno su slavili Božić 7. januara kao što je i običaj u većini pravoslavnih zemalja poput Rusije, koja je prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"To se pitanje nametnulo kao rezultat ruske agresije", napisali su iz Ukrajinske pravoslavne crkve (OCU) na Facebooku i najavili da više neće koristiti julijanski kalendar.

Danas se julijanski kalendar dovodi u vezu s ruskom crkvenom kulturom, piše u objavi.

Reformirani julijanski kalendar će OCU koristiti od 1. septembra, početka liturgijske godine. Crkva je rekla da će župe, ako žele, moći nastaviti koristiti stari julijanski kalendar.

Rezultati ankete koju je prošlog decembra provela ukrajinska vlada pokazali su da 59 posto od više od 1,5 miliona sudionika podržava prebacivanje proslave Božića na 25. decembra.

Ukrajinski ministar kulture je ranije izrazio podršku za promjenu kalendara, opisavši je kao "prikladnu zahtjevima našeg doba i javnog mnijenja".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...