BORJANA KRIŠTO RAZGOVARALA S MAJLINDOM BREGU: Glavna tajnica RCC-a očekuje da će zemlje Zapadnog Balkana...

(...) uskoro završiti ratifikaciju potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje s osobnim iskaznicama u regiji te međusobno prizna.

  • Društvo

  • 24. Maj 2023  24. Maj 2023

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlindom Bregu o sprovođenju projekata i modalitetima jačanja saradnje u jugoistočnoj Europi.

Tokom sastanka Krišto je istaknula važnost jačanja suradnje u regiji koja će doprinijeti gospodarskom i socijalnom napretku, razvijanju infrastrukture i energetike, unaprjeđenju vladavine prava i sigurnosti u korist svih stanovnika regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi BHRT.

Krišto je dodala da je prioritet rada Vijeća ministara BiH intenziviranje regionalne suradnje i povezivanje sa susjedima kao integralni dio procesa europskih integracija.

Ona je također naglasila Vijeće ministara BiH polovicom travnja usvojilo i uputilo Predsjedništvu BiH Informaciju o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa, s ciljem ubrzanja procesa njihove ratifikacije. Riječ je o dva sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija te o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Krišto je dodala da predano radi na postizanju konsenzusa glede trećeg sporazuma, koji se odnosi na putovanja s osobnim iskaznicama na Zapadnom Balkanu.

Glavna tajnica RCC-a Bregu izrazila je očekivanja da će zemlje Zapadnog Balkana uskoro završiti ratifikaciju potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje s osobnim iskaznicama u regiji te međusobno priznavanje sveučilišnih diploma i stručne spreme.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Sarajevu u listopadu ove godine u okviru Berlinskog procesa i Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan, nakon odluke Vijeća ministara da Bosna i Hercegovina bude zemlja domaćin, navodi se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...