DAN ŽALOSTI: Masakr na Tuzlanskoj kapiji, sjećanje na brutalno ubijenu mladost...

Prosječna starost krvnički ubijenih je 21 godina, a među njima se kao najmlađa žrtva našao Sandro Kalesić. Granata ga je pogodila u trenutku kada se nalazio u naručju roditelja.

  • Hronika

  • 25. Maj 2023  

  • 0

Danas 25. maja na području Federacije BiH je Dan žalosti na dan sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost. Iako je Predsjedništvo BiH sa dva glasa za usvojilo prijedlog da Vijeće ministara BiH proglasi Dan žalosti u BiH, još uvijek nema zakazane sjednice Vijeća ministara BiH. 

Prema programu obilježavanja koji je objavio Grad Tuzla bit će održano komemorativno obilježavanje najveće tragedije u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Za sve građane Tuzle, to je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina. Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan najveće moguće žalosti i ostat će najtužnijim danom u svakoj godini.

Prije tačno 28 godina, granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren, počinjen je masakr na Tuzlanskoj kapiji, okupljalištu mladih u ratnom periodu. Zločinac Novak Đukić, koji je presuđen za zločin počinjen nad civilima Tuzle, nije iza zatvorskih rešetaka.

Prosječna starost krvnički ubijenih je 21 godina, a među njima se kao najmlađa žrtva našao Sandro Kalesić. Granata ga je pogodila u trenutku kada se nalazio u naručju roditelja.

Masakr na Kapiji jedan je od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen upravo Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

U presudi je napisano da je Đukić kao komandant Taktičke grupe "Ozren" (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...