BIVŠI KOMANDANT NATO-ovih SNAGA U EVROPI ZALEDIO MOSKVU: "NATO ima avion nadmoćan za ruske odbrambene sisteme, u Europi je već sve promijenio..."

Niz NATO zemalja već je nabavio, ili je u postupku nabave borbenog aviona pete generacije F-35 Lightning

  • Svijet

  • 25. Maj 2023  

  • 0

Bivši komandant NATO-ovih snaga u Europi, penzionisani američki general Philip Breedlove, napisao je tekst za portal Defense News u kojem apelira na ubrzanje proizvodnje američkog višenamjenskog borbenog aviona 5. generacije F-35 Lightning.

U kraćem tekstu Breedlove napominje da je zračna nadmoć ključna u modernim sukobima, što se vrlo jasno vidi u Ukrajini. Kako piše, efikasna ukrajinska protivzračna obrana spriječila je ruske borbene avione četvrte generacije, poput Su-35 i SU-34 da ostvare zračnu prevlast na nebu iznad Ukrajine. Dalje napominje da se u vrijeme dok je on bio Vrhovni komandant NATO snaga u Europi, zračna moć zapadnih saveznika gotovo isključivo oslanjala na borbene avione 4. generacije, poput Eurofighter Typhoona, Dassault Rafalea, F-16-ica i F-15-ica. Tek tu i tamo bi im se pridružili i američki borbeni avioni pete generacije, prvi takvi na svijetu, F-22 Raptori.

Prekretnica

No, nakon 2016. na scenu stupa F-35, piše Breedlove. On za taj borbeni avion, koji se dosad u svoje tri verzije (konvencionalni F-35A, F-35B koji ima mogućnost kratkog uzlijetanja i vertikalnog slijetanja te F-35C namijenjen za operacije s nosača aviona) proizveo u više od 920 primjeraka, tvrdi da je prekretnica za NATO snage na području Europe.

Štoviše, Breedlove napominje da F-35 NATO-u vraća tehnološku prednost u zraku, a koja je proteklih godina bila izgubljena zbog modernih sistema ruske protivzračne odbrane. Umirovljeni general tu kao glavnu prijetnju ističe ruski sistem S-400 za koji se tvrdi da bez problema može pratiti i obarati zapadne avione 4. generacije na udaljenostima od više stotina kilometara.

Do promjene je, ističe Breedlove, došlo u proteklih 18 mjeseci. Prvo su u januaru 2022. prve američke F-35-ice stigle u Ujedinjeno Kraljevstvo. Potom su u narednim mjesecima američke, britanske, nizozemske i italijanske zračne snage sa svojim F-35 avionima učestvovale u NATO-vim vježbama u Baltiku i Mediteranu. Osim toga, američke, britanske i norveške F-35-ice trenirale su i na području Arktika. Također, ovaj avion pete generacije u februaru 2022. stigao je i u zračnu bazu Spangdahlem u Njemačkoj i to na misiju skupljanja podataka o projektilima zemlja-zrak širom istoka Europe. Kako piše Breedlove, F-35 je zahvaljujući svojoj kombinaciji stealth tehnologije (vrlo male vidljivosti za radare), iznimno naprednih senzora i drugih sistema tu ulogu odradio odlično.

Zbog stealth karakteristika ruski radari teško otkrivaju F-35, dok mu njegovi napredni senzori i oružani sistemi omogućavaju da otkrije, nacilja i pogađa mete na većim udaljenostima. A napredna avionika i odbrambeni sistemi avionu daju veliku šansu za preživljavanje u borbenim okolnostima, piše bivši komandant NATO snaga u Europi.

Kupuje ga gotovo 20 država

Osim što ima veliku vrijednost kao sredstvo odvraćanja neprijatelja, F-35 saveznicima da je veliku mogućnost interoperabilnosti između više oružanih sistema, za koju Breedlove ističe da je "esencijalna" za efikasno provođenje NATO-vih operacija.

Uostalom, zbog svih gore nabrojanih karakteristika niz NATO zemalja već je nabavio, ili je u postupku nabavke ovog borbenog aviona pete generacije. Osim SAD-a, koji će kao glavni proizvođač, operator i naručitelj nabaviti preko 2600 tih aviona, tu su i Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Norveška, Kanada, Danska, Belgija, Poljska, Finska i Njemačka. Uz njih F-35-ice u specijalnoj Adir varijanti već ima i Izrael, na njima lete i Japanci, Australci i piloti Južne Koreje, a kupuju ih i Singapur i Švicarska. Konačno, očekuje se da će ih naručiti i još najmanje dvije NATO članice - Češka i Rumunjska. Mnogi misle da im "odoljeti" neće ni Grčka, iako Atena kupuje francuske Rafale, a ima i veliki broj F-16-ica koje prolaze nadogradnju na najnoviji standard.

Breedlove na kraju svojeg teksta ističe da je proizvodnja F-35-ica, kojih godišnje "s trake" izađe oko 130 komada, nije dovoljno brza.

"Amerika treba još više ovih borbenih aviona, čim prije moguće", ističe umirovljeni general i napominje da je jedna od rijetkih platformi koju SAD može proizvoditi u većim količinama, a da već sada djeluje kao snažno sredstvo odvraćanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...