KO BI IZDRŽAO NJEGOV SISTEM PREHRANE: Cjelokupan meni Novaka Đokovića za tri dana

Za dominaciju Novaka Đokovića svjetskim tenisom, zaslužna je, kako je i sam govorio, i hrana koju jede. On je zahvaljujući određenom režimu pun snage i lako pomjera granice. Ali koliko je jednostavno primijeniti taj njegov plan?

  • Šareni svijet

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 0

Poznato je već da je on izbacio gluten iz ishrane, a uz to i mliječne proizvode, šećer i crveno meso. Pije dosta vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju, prenosi N1info.rs.

Strani stručnjaci kažu kako topla voda s limunom ujutro na prazan stomak ima dosta dobrih strana. Uz tu naviku moguće je očistiti crijeva, umiriti digestivni trakt, izbaciti toksine iz organizma, umanjiti nadutost, gorušicu i zatvor. Ovaj napitak daće vam neophodnu energiju, ojačati imunitet, ali i popraviti stanje kože, piše portal TimesOfIndia.

Novak je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije i sok od celera, zatim slijedi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranjvim suplementima.

U prvom dijelu dana jede puno voća i salata, izbjegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutro jede žitarice, kinou, divlju rižu, proso, krompir kuhan na pari.

Đoković je primjenjivao i autofagiju, rekavši da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen "jelovnik za šampiona". Samo jedan pogled na taj meni mnogima je dovoljan da pomisle da ne bi nikad mogli tako da žive.

U nastavku pogledajte cjelokupan meni za tri dana.

Prvi dan

Doručak: Pije vodu čim ustane, i to sa dvije kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suho grožđe, košpice tikve ili suncokreta i bademe).

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hljeb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.

Ručak: Salata od miješanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući tjesteninu od riže, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).

Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.

Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.

Drugi dan

Doručak: Voda, dvije kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.

Ručak: Salata od miješanog zeljastog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).

Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;

Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.

Treći dan

Doručak: Voda, dvije kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebije i soja sos bez glutena) sa jabukama.

Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).

Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.

Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od mrkve i đumbira.

Što se tiče avokada, kojim Nole voli da završi dan, na sajtu MedicalNewsToday ističu da je sjajan izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. Također, tijelu daje lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline. Avokado sadrži visok nivo zdravih, korisnih masti, koje nas drže sitima dugo između obroka. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...