DESNO KRILO I PROGRESIVNI DEMOKRATI MOGLI SU UGROZITI PREGOVORE: Ipak, Joe Biden blizu dogovora s republikancima o...

(...) novom zaduženju.

  • Svijet

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 1

Bijela kuća i republikanci u Kongresu danas dovršavaju dogovor o sporazumu koji će na dvije godine podići granicu zaduživanja s 31,4 biliona dolara, no ograničiti potrošnju za sve osim za vojsku i veterane, tvrdi američki dužnosnik.

Pregovarači demokratskog predsjednika Joea Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kongresa Kevina McCarthyja približavaju se zaključenju dogovora jer su dvije strane usuglasile ključna pitanja poput ograničenja potrošnje i financiranja Porezne uprave (IRS) i vojske, prenosi Hina.

Na stolu su i dalje pitanja poput radnih obaveza primatelja federalne pomoći, rekao je anonimni dužnosnik Reutersu.

Bijela kuća razmatra odustati od plana snažnijeg financiranja IRS-a kako bi se zaposlilo još revizora za kontrolu bogatijih Amerikanaca. Izdvajanja za obranu i veterane odgovaraju Bidenovom proračunu predstavljenom ranije ove godine, kazao je drugi dužnosnik.

Dogovorom bi mnogi detalji ostali predmetom rasprave i u narednim sedmicama i mjesecima. I Biden i McCarthy morat će uvjeriti velik dio stranke u podijeljenom Kongresu da glasa za sporazum.

To neće biti lak zadatak jer desno krilo republikanaca ne želi podržati nikakav dogovor bez velikih rezova potrošnje, a progresivni demokrati odbijaju nove radne obaveze u programima protiv siromaštva.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...