NEKA, POLAKO: Pojavile se informacije da SDP namjerava produžiti predsjednički mandat Nermina Nikšića, ubrzo stigao nedorečeni demanti...

"Već sam više puta rekao da ne pristajem na izmjene Statuta kojim bi se povećao broj mandata predsjednika", rekao je Nikšić.

  • Mini market

  • 26. Maj 2023  

  • 4

Sarajevski portal Klix objavio je danas da SDP namjerava produžiti mandat aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću, i to za najmanje godinu i po, kako bi aktuelni predsjednik i federalni premijer nastavio vladati ovom strankom. 

Prema informacijama ovog medija, to bi se trebalo desiti na kongresu ove stranke koji je zakazan za 10. juni.

Nikšiću ove godine ističe drugi mandat kao predsjednika SDP-a, te prema dosadašnjem stranačkom statutu on ne može biti izabran i po treći put. Za napomenuti je da je SDP na kongresu 2014. donio odluku o izboru predsjednika po principu jedan čovjek - jedan glas.

Međutim, piše Klix, namjera aktuelnog rukovodstva je da se Nikšiću produži mandat, tj. da se novi predsjednik bira poslije sljedećih lokalnih izbora, tj. sljedeće godine.

Nikšić demantovao ove informacije

Ubrzo nakon što su se pojavile u javnosti, lider SDP-a Nermin Nikšić je putem Avaza, koji je uzadnje vrijeme postao servis za hitne demantije stranaka "Trojke", negirao tačnost ovih informacija.

"Prema informacijama Klixa, danas sam u Mostaru na sastanku s Draganom Čovićem, a ja se upravo vraćam iz Tuzle. Već sam više puta rekao da ne pristajem na izmjene Statuta kojim bi se povećao broj mandata predsjednika", rekao je Nikšić za Avaz.

Nikšić je rekao i da je "Kongres SDP-a BiH, za koji mediji navode da će se održati u junu, izvještajni", te da "da ne radi na tome da se produžava mandat predsjednika stranke".

"Nisam dio nikakvih aktivnosti koje idu u tom pravcu, niti ću biti. Ima li neko ko to priželjkuje, to nije pitanje za mene", rekao je Nikšićm ne negirajući da su drugi članovi SDP-a aktivni na tom polju i da priželjkuju takav rasplet. 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...