SONJA BISERKO OTVORENO: "Politika SAD prema Vučiću će se promijeniti"

Sjedinjene Američke Države imaju strategiju za region Zapadnog Balkana koja nije uvijek jasna i transparentna, smatra Biserko.

  • Regija

  • 27. Maj 2023  

  • 1

Sjedinjene Američke Države su u regionu Zapadnog Balkana prvenstveno bezbjednosno kako bi zatvorili balkansko pitanje, kazala je za Gradsku RTV Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Smatra da su se SAD zavaravale misleći da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti faktor stabilnosti u regionu, te je sada, kada se otkriva koliko je Srbija korumpirana, neminovno da će se njihova politika prema Vučiću – promijeniti.

Sjedinjene Američke Države imaju strategiju za region Zapadnog Balkana koja nije uvijek jasna i transparentna, smatra Biserko.

”Šta je njihova strategija do kraja to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ali ono što znam jeste da su oni ovdje bezbednosno pre svega da se zatvori to kosovsko pitanje. Što se tiče Srbije to im je prioritet. Njihova percepcija jeste da je Srbija najveći faktor stabilnosti u regionu, što je po mom mišljenju pogrešno. Smatrali su da treba prvo nju da dovedu. To je po mom mišljenju pogrešno i trebalo je raditi na stabilnosti susjednih zemalja. Došli smo do tačke sada da će ta politika neminovno pretrpeti promene”, istakla je Biserko.

Saslušanje specijalnih izaslanika State Departmenta Gabriela Escobara i Derek Cholleta u Senatu je takođe dio te strategije, ističe Biserko, ali više stvari ukazuje da će se američka politika prema Srbiji promijeniti.

"Istovremeno se dešavaju druge stvari koje su relevantne. To je članak u New Yort Timesu, izveštaj o BiH koji se odnosi na nefunckionalnost Dejtonskog sporazuma, zatim članak u Guardianu, članak u njemačkim nvoinama i izjavu nemačkog parlamentarca koji je rekao da je za 80 odsto problema u regionu Srbija odgovorna, njen nacionalizam i Srpski svet”, navela je Biserko.

Srbija je jedna tačka koja može da eksplodira na unutrašnjem planu, smatra sagovornica Gradske RTV.

“To se pokazalo juče i početkom maja kada su se desila ona dva strašna zločina koja su otvorila to unutrašnje pitanje i pokazali koliko je duboko korumpirana i kriminalizovana Srbija što se videlo i kada je ubijen Zoran Đinđić. Pitanje koje se sad očituje a koje je bilo prisutno i pred kraj druge Jugoslavije kada je Srbija odlučila da se bori za veliku srpsku državu a ne za kvalitetnu Srbiju ili Jugoslaviju. Još uvek je na taj način otvoreno to pitanje – ne kakva država nego kolika država”, istakla je Biserko.

Podsjeća da u Srbiji nema konsenzusa oko Evropske unije i NATO-a, već se promoviše srpski svet, što se očitalo i kroz jučerašnji kontramiting Srpske napredne stranke.

"Vučić je pokušao da mobiliše javnost na ugroženosti srpstva u susednim zemljama, doveo je iz svake od tih zemalja grupu Srba – od Makedonije, Kosova BiH…Ali to mu nije uspelo jer su otvorena unutrašnja životna pitanja. Sada će mnoge stvari da se razjasne i u samoj Srbiji ali pozicija međnarodne zajednice koja polako gubi strpljenje za sve manipulacije Vučića. Problem je što u ovom momentu oni ne znaju ko će biti sa druge strane ne znaju ko će biti sa druge strane”, ocijenila je Biserko.

Zapad podržava destabilizujuće faktore u regionu. što se ogleda i u izjavi američkog ambasadora u Srbiji Cristophera Hilla, da su novinari u Srbiji mnogo bezbjdniji nego pre dvadeset godina, kada su ih, kako je kazao, ubijali na ulici, ističe glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.

”Ko je bio ministar informisanja 1999. godine? Aleksandar Vučić. Ko je tražio odmazdu? I sad je on faktor bezbjednosti”, upitao je Đuranović.

"Kao što je nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević bio faktor stabilnosti, tako sada američki izaslanici u regionu podržavaju i Vučića, zaključio je Đuranović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...