DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA U TURSKOJ: Erdoganovom protivkandidatu treba čudo za pobjedu 

Predviđa se da će Recep Tayyip Erdoğan pobijediti svog opozicionog konkurenta Kemala Kılıçdaroğlua tri do četiri posto razlike, piše vanjskopolitički analitičar iz Zagreba, Vlado Vurušić, čiju analizu prenosimo u cjelosti.

  • Svijet

  • 28. Maj 2023  

  • 0

Piše: VLADO VURUŠIĆ / Jutarnji list

Pred drugi, odlučujući krug turskih predsjedničkih izbora kao da je sve već odlučeno. Nema neke velike napetosti i strke, pa ni mediji, koji su uglavnom naklonjeni aktualnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, ne podižu atmosferu. Ankete govore da to neće biti premoćna pobjeda, ali je ona, prema njima, sigurna.

Naime, predviđa se da će Recep Tayyip Erdoğan pobijediti svog oporbenog konkurenta Kemala Kılıçdaroğlua tek tri do maksimalno četiri posto razlike. Erdoğanu se predviđa tek nešto više od 50 posto (između 52 i najviše 55 posto) glasova, ali sasvim dovoljno za potpuni trijumf - premoćno je osvojio parlamentarne izbore, koalicija šest oporbenih stranaka već se zbog toga raspala, a on pred sobom ima još pet godina predsjedničkog mandata.

Trebalo bi čudo da poljuljani Kemal Kılıçdaroğlu pobijedi, ali kao zadnju slamku nade i spasa smatra tu "atmosferu da je sve već riješeno".

Naime, nada se da bi ona mogla potaknuti ono malo neodlučnih da izađu na glasanje, ali najviše polaže nade na to da će "već upisana pobjeda" uspavati određeni broj Erdoğanovih sljedbenika i simpatizera, pa će oni ostati kod kuće. No, u to ipak malo tko vjeruje jer bi se i oporbeni birači mogli povesti sličnom logikom pa odustati od izlaska na biralište iz istog razloga.

Zanimljivost ovog završnog dvotjednog nadmetanja dvojice konkurenata je u tome da se promijenila glavna paradigma cjelokupne kampanje. Naime, ekonomski problemi, pad proizvodnje, velika inflacija i nevolje s obnovom područja stradalih u nedavnom razornom potresu, što su bili stožerni aduti oporbe, odjednom su pali u drugi plan, a Recep Tayyip Erdoğan je izletio s temom koja Turke, baš u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, "tišti", a to su sirijski izbjeglice.

Iako je o tome govorio i Kılıçdaroğlu, ipak je Erdoğan to bolje "ubo". Naime, Erdoğan je najavio kako će ubrzo vratiti čak trećinu sirijskih izbjeglica natrag u Siriju. U Turskoj ih je tri milijuna, a on je najavio "odlazak" milijun Sirijaca, pa je na izbornom skupu u Ankari najavio kako je "projekt povrataka već u toku".

"Oko 500.000 izbjeglica već naseljavamo u ‘briket-kuće‘ u sjevernoj Siriji. Nastavlja se izgradnja kuća u koje ćemo smjestiti milijun izbjeglica, riječ je o projektu koji smo poduzeli zajedno s Katarom", kazao je okupljenima Erdoğan, pokazavši time da on na problemu već radi, a ne najavljuje njegovo rješenje poput Kılıçdaroğlua, čiji savjetnici nisu znali reagirati na vrijeme kad je riječ o tom gorućem pitanju.

Erdoğan je poručio kako on, odnosno Turska, "postepeno i odgovorno" radi na povratka sirijskih izbjeglica te da će se s tim programom i nastaviti, čime je dao naslutiti da će u svom novom mandatu potpuno riješiti to pitanje.

"Mi smo 'ensarije' (pomagači) i 'muhadžirima' (izbjeglicama) pristupamo na takav način", prenose mediji u susjednoj BiH Erdoğanove riječi, ali napominju kako je vrlo precizno birao termine za muslimansku populaciju i posebno za Arape.

Naime, kako piše portal faktor.ba,- "ensarija" na arapskom jeziku označava stanovnike Medine koji su pomogli "poslaniku Muhamedu i muhadžirima u izvršenju hidžre (preseljenja) iz Meke u Medinu". Tako da je spretno iskoristio i taj element, koji mu može donijeti glasove onih kojima je dosta izbjeglica, jer se s jačanjem ekonomske krize pojavilo sve više "glasova" o "Sirijcima koji Turcima uzimaju posao".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...