SKRUŠENO MOLILI ZA DUŠE USTAŠA: Ministar vanjskih poslova Hrvatske tik uz Dragana Čovića, nevjerovatne izjave na obilježavanju godišnjice Blajburga u Stocu...

Dodao je kako su Hrvati u BiH unatoč svemu opstali i da im danas niko nema pravo oduzeti pravo na dom i zavičaj.

  • Politika

  • 29. Maj 2023  

  • 10

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u nedjelju u Stocu da su Hrvati u BiH opstali unatoč brojnim kalvarijama poput Bleiburga i križnh puteve i izrazio očekivanje da će ostvariti punu jednakopravnost.

Kao izaslanik hrvatske vlade, Grlić Radman je sudjelovao na komemoraciji za žrtve „bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda“.

“Ovdje su bile pune jame, rupe u koje su bacani civili bez optužnice, bez suda. Ovdje svjedočimo o jednom zločinu nad ljudima koji su iz osvete i mržnje bili dovedeni, mučeni, zlostavljani i ubijeni”, rekao je Grlić Radman u Radimlji kod Stoca.

Dodao je kako su Hrvati u BiH unatoč svemu opstali i da im danas niko nema pravo oduzeti pravo na dom i zavičaj.

“Sada na ovim prostorima demokracije i novog međunarodnog poretka, treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. Svjetskog rata, nikada više ne ponovi”, kazao je.

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio očekivanje kako će sunarodnjaci u potpunosti ostvariti jednakopravnost.

“Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine”, dodao je Grlić Radman.

-Povijest je učiteljica života, kazao je Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva na latinsku izreku, referirajući se na obvezu sjećanja na žrtve Blajburške tragedije.

„Svi oni koji nisu naučili ništa iz prošlosti onda su osuđeni automatski da tu prošlost ponovo ponove i to u onome najtragičnijem obliku...To je, iza Krbavske bitke, najveća tragedija hrvatskog naroda. gdje je jedan veliki broj Hrvata na jedan ili drugi način likvidiran“, kazao je Beljo.

Nerijetko se događaji na Blajburgu i Križnom putu dvojako tumače. Vežu se za ustaški režim i zbog obilježja koja se dolaskom demokratskih promjena pojavljuju na komemoracijama. Na to je upozorio i visoki predstavnik navodeći, uz ostalo, da se komemoracije žrtvama ne smiju koristiti za relativiziranje zločina koje su počinile nacističke snage, te da isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola ne smije biti dopušteno u modernom društvu. Za druge je, pak, Blajburg zločin savezničkih snaga u kojima su ubijeni, uz ostalo, i nedužni civili, mahom Hrvati.

„Ovdje nije apsolutno nikakvo mjesto koje će se na jedan način kompromitirati, sve te žrtve – a mnoge od njih su uistinu nevine žrtve. Mi samo odajemo jedan pijetet, poštovanje i molimo se za pokoj njihovih duša“, izjavio je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...