EUFOR OTKRIO DETALJE DRAMATIČNOG SPAŠAVANJA ŽENE: "Situacija je bila teška zbog…"

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

  • Društvo

  • 29. Maj 2023  

  • 0

Hrvatska državljanka spašena je u ponedjeljak rano ujutro te je prebačena u bolnicu nakon jučerašnje nezgode u kojoj je ostala izolirana na iznimno opasnoj, 400 metara visokoj, litici planine Velež nedaleko od Mostara. U nesvakidašnjoj akciji spašavanja, koja je trajala satima, učestvovalo je više stotinu spasitelja iz cijele Bosne i Hercegovine. Na poziv iz Ministarstva odbrane BiH, njima su sa sanitetskom evakuacijom helikopterom uveliko pomogle i snage EUFOR-a.

Nakon poziva, EUFOR “Althea” je odmah poslao spasilački helikopter sa medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spašavanja koje su već djelovale na mjestu nezgode.

U današnjem saopćenju navode kako je situacija na lokaciji bila je teška zbog ozljeda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice.

“Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spašavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena. Bliska saradnja između jedinica gorske službe spasavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom”, naglasili su.

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...