ANALIZA ZAGREBAČKOG LISTA: Erdogan neće mijenjati vanjsku politiku na Balkanu!

Na vojnom planu zemlja će ostati vjernom saveznicom NATO, ali će u prvi plan stavljati vlastite strategijske interese. 

  • Evropa

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 0

Erdoğan vjerovatno neće mijenjati temeljne vektore svoje vanjske politike, piše zagrebački Jutarnji list u postizbornoj analizi predsjedničkih izbora u Turskoj.

Zagrebački list piše da će Erdogan nastavit graditi dobre odnose s Rusijom, da će pokušati biti medijator koji bi doveo mir u Ukrajinu. Kad je riječ o Kipru, može se očekivati da nastavi tražiti da se višegodšnji spor riješi formiranjem dviju država, i dalje se mogu očekivati iskre u odnosima s Grčkom zbog prava mora. Nova će vlada u Ankari nastaviti poboljšanje odnosa s Egiptom i Izraelom, zemljama Zaljeva.  

Kad je riječ o SAD-u, situacija će i dalje ostati složena zbog tvrdog stava Kongresa prema izvozu oružja u Tursku. Na vojnom planu zemlja će ostati vjernom saveznicom NATO, ali će u prvi plan stavljati vlastite strategijske interese. 

Na Balkanu, u hrvatskom susjedstvu, Erdoğan će davati podršku bošnjačkim tvrdim politikama u BiH, jačati utjecaj na Kosovu i u Albaniji, biti kooperativan u odnosima s Beogradom kako bi mogao nesmetano djelovati prema muslimanskoj zajednici u Sandžaku. Ulaganja u Hrvatsku će ostati stabilna, a potrebno je sačuvati dijalog zbog važnosti odnosa sa Sarajevom, ističe se u analizi. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...