ŠTA SE DESILO: Venecijanski kanal obojen u zeleno, policija pokrenula istragu (VIDEO)

Policija istražuje porijeklo tekućine nakon što su stanovnici u nedjelju ujutro prijavili spektakl vlastima, rekao je na Twitteru Luca Zaia, guverner regije Veneto.

  • Šareni svijet

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 0

Venecijanci su se u nedjelju probudili uz misterioznu mrlju fluorescentno zelene boje u središnjem plovnom putu. Zeleni dio grlio je nasip u blizini mosta Rialto i činilo se da se širio kako je dan odmicao, na temelju slika objavljenih na društvenim mrežama.

Policija istražuje porijeklo tekućine nakon što su stanovnici u nedjelju ujutro prijavili spektakl vlastima, rekao je na Twitteru Luca Zaia, guverner regije Veneto.

Talijanska agencija za vatrogasce i spašavanje rekla je da radi s lokalnim dužnosnicima za zaštitu okoliša na identificiranju tvari iz prikupljenih uzoraka vode.

Na internetu se pojavio niz teorija, od kojih neke špekuliraju o rastu algi, a druge upiru prstom u aktiviste za zaštitu okoliša.

Gradski vijećnik Andrea Pegoraro okrivio je klimatske aktiviste, izvijestio je CNN, koji su posljednjih mjeseci ciljali na talijanske kulturne znamenitosti.

Grupa Ultima Generazione, koja je u znak prosvjeda najmanje tri puta od aprila sipala ugljen u fontane u Rimu, rekla je mreži da zelena boja “nismo mi”.

NPR piše da je sumnju pobudilo i vrijeme postavljanja smaragdne mrlje. Tokom vikenda održana je veslačka regata Vogalonga u kojoj amaterske posade završavaju uz Canal Grande. Amaterski brodski događaj ima za cilj proslaviti okoliš venecijanske lagune, kao i prosvjedovati kretanju valova zbog pretjeranog prometa motornih čamaca koji uzburkava grad.

Ovo nije prvi put da je venecijanski Grand Canal doživio promjenu boje.

Godine 1968. argentinski umjetnik Nicolás García Uriburu obojio je vodu kanala u zeleno fluorescentnom bojom zvanom Fluorescein, tijekom godišnjeg Venecijanskog bijenala. Ovaj potez osmišljen je kako bi skrenuo pozornost na ekološka pitanja i odnos između prirode i civilizacije.

Neobična boja dolazi dok grad slavi manifestaciju brodova Vogalonga, stvorenu za borbu protiv kretanja valova i obnovu venecijanske tradicije i pomoć u širenju pozornosti prema okolišu i prirodi, kao i Bijenale arhitekture, koje je otvoreno prošlog vikenda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...