PREMIJER UK NAJAVLJUJE "PREVENCIRANJE", UMJESTO - PREVENIRANJE: "Mjere Vlade KS će trajati onoliko dugo koliko je.." (VIDEO)

O mjerama Vlade Kantona Sarajevo, nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila doktorica Azra Spahić i teško su povrijeđene dvije osobe, gostujući u emisiji "BHT1 uživo" govorio je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

  • Politika

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 1

"I nije dovoljno i nikada neće biti dovoljno da se nadomjeste izgubljeni životi. Prije svega želim da izrazim i na ovaj način moje suosjećanje sa porodicom i prijateljima nastradale građanke. Isto tako se nadam da će se druga curica koja je nastradala uskoro oporaviti i da neće biti posljedica poslije ovog strašnog, pa ovo je pokušaj ubistva. Vlada Kantona Sarajevo zasjedala je juče, dakle radilo se o hitnoj sjednici koju sam zakazao bukvalno u roku od 24 sata. Donijeli smo zaključke koji su bili pripremljeni i iskomunicirani do te sjednice, a da će biti dovoljno da se sve stvari i buduće neželjene situacije ne dese, sigurno neće. Mi ćemo kontinuirano pratiti zaključke koje smo donijeli i obavezali pojedince odnosno institucije da ih sprovedu, već ćemo raditi da se kroz dodatne zaključke i akcione planove prevencira ova situacija", kazao je Uk. Prevenirati, premijeru.

Jedna od mjera koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo je smanjenje brzine sa 60 na 50 kilometeara na sat tokom prolaska kroz grad.Ljudi su radije za kamere, radare i ležeće policajce.

"Meni je žao što je ova mjera možda na pogrešan način iskomunicirana. Ona je jedna od 10-ak mjera koje smo konstatovali.Želim da napomenem da ona neće direktno biti povezana sa smanjenjem ovih ubica, kabadahija koji se vozaju po gradu Sarajevu, već je ovo preventivna, generalna koju je Vlada KS svakako planirala da sprovede. Postoje EU regulative koje sugerišu smanjenje brzine u naseljenim mjestima. Želim da napomenem da mnogi evropski gradovi Madrid, Lisabon, Berlin, London smanjuju brzinu u centrima, odnosno naseljenim mjestima i to već pokazuje doddatne rezultate, 20% i manji broj saobraćajnih nesreća, 40% i manji broj nesreća sa teškim životnim posljedicama.Tako da je ovo jedna od preventivnih mjera. Ne bi želio da je fokus na ovoj mjeri mi smo donijeli mnoge represivne mjere koje direktno utiču na ponašanje kabadahija koji se vozaju po Kantonu Sarajevo.Želimo da sa policiom izađemo na ulice, tako da će građani u narednom periodu vidjeti veći broj policijskih patrola. Stalo nam je da ovaj vid kriminaliteta i prekršaja u KS spriječimo. Također želimo da izlaskom specijalnih jedinica na ulice preventiramo saobraćajne nezgode. Treći zaključak Vlade KS je da se uvede veći broj mobilnih radara", istaknuo je za BHRT.

Prema njegovim riječima, insistiraće se na razgovoru o Izmjrni Zakona obezbjednosti saobraćaja koji je na nivou Bosne i Herecegovine.

Mjere koje se poduzimaju ne moraju biti učinkovite i dostatne. Ministar unutrašnjih poslova KS Katica na pitanje da li osjeća odgovornost za ovo što se dešava kaže da je odgovornost opšta.Mnogi od ovih slučajeva za koje znamo su ponovljeni slučajevi,poznati organima gonjenja.

Šta je sa provođenjem zakona i opštom sigurnosti Bosne i Hercegovine? Poduzimanje navedenih mjera je jako dobro,ali pitanje je koliko dugo će to trajati?

"Iskreno da vam kažem da ću sve učiniti da to bude onoliko dugo koliko je potrebno,ali imam osjećaj da će to biti dugoročno u Kantonu Sarajevo. Nema građanina koji ne osjeća strah. Svi smo ugroženi od strane divljaka u KS. Radiću na tome da se stane u kraj divljacima. Ponovo podvlačim to su ubice koje ne amnestiraju nikoga na samim ulicama. Šta je bilo u proteklom periodu neće vratiti izgubljene živote. Građanima KS obećavam da ću insistirati na praćenju izvršenja ovih zaključaka, a paralelno s time iznaći i druge moduse kako se ovo nikada ne bi ponovilo", kazao je Uk.

Za sutra je zakazan sastanak Vlade KS i Općinskog suda, koji je nadležan za provođenje prekršajnih mjera.

Kako Sarajevo učiniti relativno sigurnim glavnim gradom sigurne zemlje?

"To mi je cilj zato sam se prihvatio ovako složenog posla. Mislim da nijedan pojedinac, nijedna grupa unutar KS ne smije biti jači od države i okolnosti pokazuju da se u nekim drugim segmentima to rješava odnosno unaprejeđuje. Što se tiče saobraćajnog kriminaliteta građani KS će imati apsolutnu podršku i moj fokus da se ovo riješi jer niko nije amnestiran na ulicama, ko god se kreće može da bude žrtva ovih kabadahija", istaknuo je Uk. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...