ANALIZA PORTALA TELEGRAM: "Ukrajinci svako malo najavljuju početak famozne ofanzive. Ali, sve je to, pa i upadi u samu Rusiju lukava taktička varka"

Kad se snaga ukrajinske cijevne i raketne artiljerije usmjeri na taktičke položaje ruskih jedinica u obrani, i kad inženjerci započnu raščišćavati ruske obrambene položaje, s visokim postotkom vjerojatnosti može se tvrditi da je ofenziva otpočela. Do tada, udari po ruskoj operativnoj dubini mogu trajati i cijelo ljeto u cilju oblikovanja bojišta.

  • Evropa

  • 29. Maj 2023  

  • 0

Piše: Goran REDŽEPOVIĆ (Telegram)

Nedavne izjave trojice visokorangiranih ukrajinskih dužnosnika navela je mnoge na zaključak kako je, dugo najavljivana, velika ukrajinska proljetna ofenziva konačno započela. Prvo je tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine Danilov rekao da bi ofanziva mogla početi “sutra, prekosutra ili za tjedan dana…”.

Zatim je zapovjednik Združenih snaga Ukrajine, general Zalužnji, objavio motivacijski video s natpisom “Vrijeme je da vratite svoje!”. I konačno, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavljuje za The Guardian kako su “Oružane snage Ukrajine započele preliminarne operacije u sklopu protuofenzive, no trebat će dosta vremena da ona dobije zamah…”. Normalno, datum nije najavljen.

Međutim, iz gornjih izjava kao i iz događanja na terenu ne može se zaključiti da su do 28. svibnja Ukrajinci pokrenuli velika napadna djelovanja u cilju oslobađanja okupiranih teritorija. To što je posljednjih dana došlo do intenziviranja vatrenih udara u dubinu okupiranog teritorija pod kontrolom Rusa još ne znači početak ofenzive.

Ukrajinsko zavaravanje neprijatelja

Što nas uči dosadašnje iskustvo? U ljeto prošle godine provedena je cijela dvomjesečna informativno-propagandna kampanja o nužnosti i neminovnosti oslobađanja Hersona. Kampanju je popratila i sveobuhvatna vatrena priprema. Sustavno i planski, dalekometnom artiljerijom, uništavana su skladišta streljiva u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Gađani su mostovi i skelski prijelazi u donjem toku rijeke Dnjepar. Sve je izgledalo kao da će težište ukrajinskog napada ići u pravcu Hersona. Međutim, sad je jasno, namjera je bila zavaravanje neprijatelja o stvarnim namjerama.

Ruski zapovjednici nasjeli su na ukrajinsko lukavstvo. Prebacili su trupe iz Harkovske u Hersonsku oblast. Ukrajinci su udarali na oslabljene ruske položaje istočno od Harkova i nanijeli poraz kakav ruska vojska nije doživjela od Drugog svjetskog rata. Dakle, ruski zapovjednici sigurno neće dozvoliti da ih na istu “foru” namagarče i drugi put.

Združene snage Ukrajine prvo su u travnju počele intenzivnije upade na ade u delti Dnjepra. Iako su Ukrajinci ograničenim napadima specijalnih snaga uspjeli staviti pod kontrolu neke dijelove riječnih otoka južno od Hersona, Rusi se nisu pretjerano angažirali. Svjesni da je Dnjepar za Ukrajince nepremostiva prepreka za težišni udar, proporcionalno su dozirali svoj odgovor. Njihova obrana i dalje čvrsto stoji na lijevoj obali rijeke.

 

Dovlačenje lokalnih ‘martićevaca’

Nakon stvaranja povoljnih uvjeta, ukrajinske mehanizirane grupacije otpočinju napade sjeverno i južno od Bahmuta. Iako su imali početnih uspjeha, nije došlo do daljnjeg razvoja ukrajinskog napada. Rusi se pod kontrolu stavili preostali četvorni kilometar grada Bahmuta, dok su ukrajinske snage oslobodile preko dvadeset četvornih kilometara sjeverno i južno od grada. Ukrajinci nisu uvodili u borbu značajna nova pojačanja kako bi održavali tempo početnog prodora. Rusi nisu dovlačili značajnija pojačanja s ostalih dijelova fronta. Logične reakcije s obje strane.

U tom dijelu Donbasa, zbog brojnih naselja, povoljni su uvjeti za organizaciju obrane. Svako veće angažiranje snaga u napadu neminovno povlači veće gubitke. Iz tih razloga, trenutne ukrajinske ambicije nisu veće od taktičkih prodora. Toga su svjesni i Rusi. Umjesto Wagnerovaca u Bahmut dovlače lokalne “martićevce” iz “Donjecke Narodne Republike”.

 

Posljednje ukrajinsko ograničeno ofenzivno djelovanje dogodilo se u Belgorodskoj oblasti, izvan sadašnje linije fronta. Prekogranični upad oko tisuću navodno ruskih pobunjenika iz sastava Ruske oslobodilačke legije i Ruskog dobrovoljačkog korpusa, upalo je u nekoliko pograničnih sela, napali su graničare iz sastava FSB-a i nakon dva dana povukli se nazad u Ukrajinu. Iako su Rusi slavili “pobjedu”, povukli su se faktički bez velike borbe. Koliko god je izazvao medijsku pažnju, ovaj upad nije pretjerano uznemirio Moskvu.

Obje strane igraju na sigurno

Zauzimanje i držanje dijela teritorija Ruske Federacije samo po sebi nema smisla. Država na čijem je čelu Vladimir Putin za normalne pojmove ima nepregledan teritorij. Njegova okupacija uvijek je išla na štetu napadača jer je jednostavno razrijedila agresorske snage na velikim prostranstvima. Dakle, upad “ruskih pobunjenika” iz Ukrajine bio je više provokacija s promidžbenim učincima nego pokušaj otvaranja novog fronta.

Rusi su pojačali granicu tako što su poslali jedinice s mladim ročnicima i osnovali sedam bataljuna na brzinu pokupljene teritorijalne obrane. Ukupno 3000 teritorijalaca još uvijek nije dobilo niti oružje. Dakle, niti jedan od ukrajinskih taktičkih napada nije doveo do značajnih pomicanja ruskih rezervi. Očigledno je da obje strane igraju na sigurno. Rusi većinu snaga od preko 150.000 vojnika drže za obranu “kopnenog” mosta koji povezuje Donbas s Krimom. Ruske snage u rezervi izvučene su iz taktičkog dometa ukrajinske artiljerije.

U posljednjih nekoliko dana intenzivirani su udari po Mariupolju, Jurjevki i Berdjansku na sjevernoj obali Azovskog mora. Za ove napade koristi se nedavno dobivena britansko-francuska krstareća raketa Storm Shadow. Ukrajinci su modificirali taktički bombarder Su-24 koji može ispaljivati dvije rakete ovog tipa u jednom naletu. Iako Rusi tvrde da su uspjeli oboriti ovo moćno naoružanje, za sada nema niti jedne potvrde. Prema ukrajinskim tvrdnjama, učinkovitost je stopostotna.

 

Intenziviranje udara iz zraka

Drugi ešalon vatrenog djelovanja po operativnoj dubini ruskih snaga čine višecijevni bacači raketa M-142 HIMARS. Na meti su trupe, skladišta i komunikacijski objekti oko mjesta Melitopolj, Tokmak, Nikolske, Moločansk. Krajem prošle godine, ruske snage uspjele su primjenom intenzivnog elektroničkog ometanja umanjiti preciznost pogađanja satelitski vođenih raketa M31 GMLRS koje se lansiraju iz VBR-a HIMARS i M270. Međutim, suprotna strana poduzela je protumjere.

Ruski ometači, dok rade, otkrivaju svoj položaj. Njih je lako locirati elektroničkim izviđanjem. Samim time postali su lovina ukrajinskih snaga. Druga, još učinkovitija metoda, jest nadogradnja softvera sustava za navođenje raketa M31 GMLRS. Raketa M31 ima dvostruki sustav navođenja. Jadan se oslanja na GPS signal iz satelita i on je podložan ometanju. Drugi sustav preciznog navođenja bazira se na inercijskom sustavu navigacije (INS) koji je potpuno autonoman i nije ga moguće ometati.

Modifikacija softvera jednostavno prepoznaje i eliminira pogrešan GPS signal. Raketa nastavlja let pomoću INS-a. Krajem travnja izvršeno je lansiranje prve od 18 raketa M31 GMLRS s modificiranim softwareom. Niti jedna raketa nije imala problema s putanjom leta. Ruski odgovor je intenziviranje udara iz zraka po strategijskoj dubini ukrajinskih snaga. Iako se pokriva cijeli teritorij, fokus je na Kijevu.

Kad će početi ukrajinski napad?

 

Masovnim udarima, prije svega iranskim dronovima-samoubojicama, nastoji se iscrpiti protuzračna obrana Ukrajine i stvoriti uvjete za djelovanje ruske jurišne avijacije. Međutim, posljednja zračna ruska ofenziva za sada nema učinak na operativne snage koje Ukrajinci pripremaju za napad. Indikativno je da je ruska strana značajno smanjila upotrebu teške artiljerije. Vjerojatno štede streljivo za slučaj ukrajinske ofenzive.

Kad će početi ukrajinski napad? Telegram je još početkom ove godine iznio tvrdnju da je najraniji mogući termin lipanj ove godine. Međutim, intenzivno naoružavanje Ukrajine još je u tijeku. U Švedskoj je završena obuka jedne oklopno-mehanizirane brigade. Prema vrsti sredstava to je najjača takva jedinica unutar Združenih snaga Ukrajine. Od tenkova imaju deset komada Leoparda 2 koje su Šveđani ugradili na razinu A6. Brigada je naoružana s pedeset borbenih vozila pješadije švedske proizvodnje CV-90.

Možda najbolje borbeno vozilo ove vrste predstavlja udarnu mobilnu snagu brigade. Vatrenu podršku čini samohodni artiljerijski sustav Archer – FH77BW kalibra od 155 milimetara, također švedske proizvodnje. Osam jedinica ovog automatiziranog artiljerijskog oružja ostvaruje nevjerojatnu frekvenciju ispaljivanja od osam granata u minuti. Prema nepotvrđenim informacijama, u sastavu brigade nalaze se i izvrsni finski oklopni transporteri Patria AMV. Prebacivanje brigade je u tijeku. Borbena vozila pješadije CV-90 u transportu za Ukrajinu zadnji put su viđena u Slovačkoj.

Ukrajincima pristiže hrpa oružja

Na putu za Ukrajinu još je 51 njemački trupni PZO sustav Gepard. Norveška Ukrajini prebacuje osam komada VBR-a M270 MLRS i tri radara za navođenje topništva “Arthur”. U Italiji se završava remont samohodnih haubica M109 kalibra od 155 milimetara. Uz to, iz Italije bi u Ukrajinu trebali stići i lovci na tenkove Centauro B1 naoružani standardnim NATO topom kalibra od 105 milimetara. Svu pristiglu pomoć potrebno je dovesti do razine operativne upotrebe, a za to su potrebni mjeseci obuke.

 

Ipak, za ukrajinsku vojsku dvije skupine borbenih sredstava vrlo su kritične. Trupna PZO, koja treba pratiti postrojbe u pokretu, mora osigurati dovoljnu zaštitu ne samo od ruskih jurišnih helikoptera i aviona, nego i od borbenih bespilotnih letjelica. Ruski dron-kamikaza tipa ZALA Lancet pokazao se kao vrlo ubojito sredstvo. Druga skupina kritične tehnike čine inženjerijska sredstva. Inženjerci će morati osigurati prohodnost kroz brojna i gusta minska polja te nesmetani prelazak preko protutenkovskih rovova i prepreka.

Za izvođenje ovako složenih operacija još nismo vidjeli ukrajinske inženjerce na djelu. Dakle, kad se snaga ukrajinske cijevne i raketne artiljerije usmjeri na taktičke položaje ruskih jedinica u obrani, i kad inženjerci započnu raščišćavati ruske obrambene položaje, s visokim postotkom vjerojatnosti može se tvrditi da je ofenziva otpočela. Do tada, udari po ruskoj operativnoj dubini mogu trajati i cijelo ljeto u cilju oblikovanja bojišta. Važno je da Združene snage Ukrajine, od svibnja ove godine, imaju sposobnost nanošenja vatrenih udara po cijeloj dubini okupiranog teritorija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...