SAOPĆENJE KFOR-a: Oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstracija u opštini Zvečan

Demonstracije su uslijedile nakon što su novoizabrani gradonačelnici na sjeveru Kosova posljednjih dana pokušali da preuzmu dužnost.

  • Vijesti

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 1

Tokom intervencije trupa KFOR-a na sjeveru Kosova, u opštini Zvečan mnogi od pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeni su u sukobima sa demonstrantima.

Oko 25 je ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan.

Danas popodne jedinice KFOR-a raspoređene su u četiri opštine sjevernog Kosova u cilju obuzdavanja nasilja.

Demonstracije su uslijedile nakon što su novoizabrani gradonačelnici na sjeveru Kosova posljednjih dana pokušali da preuzmu dužnost.

"Dok su se suprotstavljali nasilju gomile, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bili su predmet ničim izazvanih napada i zadobili su rane sa prelomima i opekotinama usljed eksplozije zapaljivih uređaja. Hitno su zbrinuti od medicinskih jedinica KFOR-a i trenutno su na posmatranju medicinskog osoblja koje procjenjuje njihovo stanje", navedeno je iz KFOR-a.

Komandant misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava svoje saosjećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povrijeđeni tokom sukoba.

On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi, te istakao da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

Šef diplomatije Italije  Antonio Tajani izrazio je svoju solidarnost sa vojnicima misije KFOR koji su povrijeđeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije.

Među njima je, kako je naveo 11 Italijana, od kojih su tri zadobili teže povrede.

Vojska Italije, naveo je Tajani nastavlja da se zalaže za mir.

(Anadolija) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...