SVE JE STALO, SAMO CIJENE RASTU: Evo šta je najviše poskupjelo u Bosni i Hercegovini...

Ipak, ekonomisti nisu optimisti u vezi s ovom akcijom, ističući da su potrebne suštinske promjene.

  • Ekonomija

  • 30. Maj 2023  

  • 0

Dok su za godinu dana cijene hrane na globalnom nivou pale za 20 odsto, u Bosni i Hercegovini su u prosjeku povećane za isto toliko. Prosječna plata ne pokriva ni 50 posto, a minimalna tek 20 posto potrošačke korpe. 

Sindikalnu potrošačku korpu za april koja iznosi 2.916,90 maraka, prosječna plata od 1193 maraka pokriva sa samo 40%. Poskupljenje osnovnih životnih namirnica u posljednjih godinu dana mnogim građanima uskratilo je i najosnovnije.

Nedavni pad cijene goriva mnogima je ulio optimizam da će lančano doći do pada i ostalih cijena. Trgovci kažu, cijene padaju, ali ne zavisi sve od njih.

"Sadašnji trend je cijene se vraćaju, ne možda sve, ali neke bazne kategorije. Podsjetimo da je ulje bilo između 6 i sedam maraka, a evo sad snimite cijenu 2,95 mlijeko je sa 2,5 KM došlo na 1,65, brašno je pojeftinilo, deterdženti, toaletni papiri", kaže za BHRT Milan Simić, vlasnik lanca marketa.

U udruženjima potrošača kažu da je mjere nisu dale dobre efekte i da oni koji su prvi podigli cijene zbog poskupljenja goriva, nisu snizili cijene.

"Cijene hljeba i ne znam, od onih koji su najviše gledali da podignu cijene pravdajući se poskupljenjem energenata ni za fening nisu stigli cijene. Nego šta se dešava, odjednom se pojave novi proizvodi i kod njih dižu cijene tako da ispegla se to", tvrdi Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”, Bijeljina.

"Oni su prihvatili našu ideju da na određene proizvode koji nisu osnovne životne namirnice jer su one već ograničene marže, odreknu se dijela svojih marži i svog profita u narednih 7 do 10 dana imati tačan podatak koji su marketi prihvatili ideju Ministarstva trgovine i turizma i blagovremeno ćemo obavjestiti javnost", kazao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Ipak, ekonomisti nisu optimisti u vezi s ovom akcijom, ističući da su potrebne suštinske promjene.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz februara, hrana je za godinu dana u prosjeku poskupjela za 20,8 odsto, dok je za isti period u ostatku svijeta pojeftinila za 20,5 odsto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...