PORUKA O KOSOVU UZBURKALA DUHOVE: Hoće li Novak Đoković biti kažnjen, oglasili se i organizatori Roland Garrosa...

"Ne znam šta će biti i ne znam hoće li me kazniti", rekao je Đoković i dodao da je on uvijek bio protiv ratova i nasilja.

  • Sport

  • 30. Maj 2023  30. Maj 2023

  • 18

Novak Đoković je nakon dva i pol sata igre bio bolji od 114. tenisača svijeta, Amerikanca srpskog porijekla Aleksandra Kovačevića, rezultatom 6:3, 6:2, 7:6, te se plasirao u drugo kolo Roland Garrosa. Nakon pobjede je treći nositelj turnira ispisao poruku na kameri koja je glasila "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" i time izazvao brojne komentare.

"Nisam političar i nemam namjeru ulaziti u političke rasprave. Osjetljiva je tema i naravno da me jako boli što se događa na Kosovu. Naši ljudi su protjerani iz općina. Najmanje što sam mogao učiniti je ovo. Osjećam odgovornost kao javna osoba. Kao sin čovjeka koji je rođen na Kosovu, osjećam dodatnu odgovornost iskazati podršku narodu i Srbiji. Mnogi ne znaju šta budućnost nosi Kosovu i srpskom narodu i vrlo je bitno pokazati slogu i podršku u ovakvim situacijama. Ne znam šta će biti i ne znam hoće li me kazniti", rekao je Đoković i dodao da je on uvijek bio protiv ratova i nasilja.

Odmah se oglasio Teniski savez Kosova i poručio da će tražiti kaznu za Đokovića. "Srpski tenisač Novak Đoković nastavio je sa svojim nacionalističkim i šovinističkim ponašanjem provocirajući državu Kosovo. Takvo ponašanje se ne može opravdati i tražit ćemo da ga kazne Roland Garros i ATP."

Međutim, čini se da će Đoković izbjeći kaznu jer su se organizatori Roland Garrosa oglasili za Reuters i rekli da ne postoji pravilo koje govori igračima što smiju reći ili što ne smiju reći.

Blic je podsjetio na slučaj plivača Milorada Čavića, koji je 2008. na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, nakon zlata na 50 metara leptir, na dodjelu medalja stigao u majici s natpisom "Kosovo je Srbija". Europska plivačka federacija tada ga je momentalno suspendirala, oduzela mu zlato i diskvalificirala iz preostalih disciplina.

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...