KNJIGO MOJA, PREĐI NA DRUGOGA: Kako je ministar Konaković u Slovačkoj otkrio "djela našeg velikana Safvet-bega Bašagića"?

Ministar vanjskih poslova BiH ne propušta skoro nijednu priliku da demonstrira svoje godinama mukotrpno sticano neznanje

  • Mini market

  • 30. Maj 2023  

  • 30

„Planiramo se aktivno baviti kulturnom diplomatijom“, napisao je jučer Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova, na svom Twitter nalogu. Najavio je to Konaković tokom posjete Bratislavi, gdje boravi na GLOBSEC Forumu-konferenciji o globalnoj sigurnosti.

Konaković je tokom boravka u glavnom gradu Slovačke obišao, kako je napisao, „Zbirku djela Safvet-bega Bašagića u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi“.

Konaković je još dodao: „Djela ovoga velikana ćemo dovesti u našu BiH“.

NIKO NIJE ZNAO TWITAT' K'O MARTINA

Ovu „aktivnost“ ministra vanjskih poslova prenijeli su brojni mediji u Bosni i Hercegovini, a podijelili su je mnogi pripadnici Twitter zajednice, pored ostalih i Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Slovačkoj i Češkoj i Erol Avdović, ambasador BiH u Belgiji. Oni u njima nisu primijetili ništa sporno, netačno i deplasirano, dapače.

Ministar vanjskih poslova BiH ne propušta skoro nijednu priliku da demonstrira svoje godinama mukotrpno sticano neznanje i pokaže da je u šestoj deceniji života ostao netaknut općom kulturom, nacionalnom, a i šire... Ne pamti se, međutim, da je do sada sve te svoje falinke Konaković uspio sažeti i okupiti u tako malo riječi i na ovako malom, skučenom twitter prostoru.

Ono što je ministar Konaković vidio u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi nisu, naravno, „djela našeg velikana“ Safvet-bega  Bašagića: riječ je kolekciji-zbirci rukopisa koje je ovaj intelektualac, pisac, prevoditelj i bibliofil prije skoro stotinu godina (1924. godine) prodao biblioteci u Bratislavi. „Djela“ Safvet-bega Bašagića, na svu sreću, nije potrebno „dovesti u našu Bosnu i Hercegovinu“, ona su već stoljeće ovdje: može se u to Konaković uvjeriti ako (napokon!) dovede sebe u prvu biblioteku na koju nabasa.

Drugi izliv neznanja u mozak Elmedin Konaković ispoljio je najavom da će se ubuduće planski i „aktivno baviti kulturnom diplomatijom“, aludirajući da se tom oblašću prije njega niko nije „aktivno“ bavio. A prvi korak će u tom bavljenju biti da „djela ovog velikana dovede u našu BiH“.

Nije poznato na kojoj je godini Fakulteta za sport i fizičku kulturu student Elmedin Konaković bio 2011. godine kada je u Sarajevu, u prostoru Islamskog fakulteta, predstavljen dio kolekcije Safvet-Bega Bašagića iz Univerzitetske biblioteke u Bratislavi. Kako je navedeno u katalogu izložbe naslovljene „Srce u rukama“, „riječ je o reprintu kolekcije koja je 1997. godine zbog iznimne vrijednosti uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a“.

Kolekcija je obuhvatala rukopise i djela iz islamskih disciplina, književnosti na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Zastupljeni su bili povijest, filozofija, umjetnost, matematika, astronomija.

KO ČITA, NE SKITA

Izložbu je otvorio tadašnji ambasador Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslav Mojžita.

Godinu dana kasnije, u novembru 2012. godine, izložba „Srce u rukama“ iz kolekcije Safvet-bega Bašagića, nešto skromnijeg formata, postavljena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banja Luci. Izložbu, koja je bila poklon ambasade Slovačke u Bosni i Hercegovini, otvorio je Ivan Gašparovič, tadašnji predsjednik Slovačke.

„Zadovoljstvo mi je da možemo predstaviti dio ovih jedinstvenih islamskih dokumenata koji predstavljaju istoriju čovječanstva“, kazao je Gašparovič u Banja Luci.

I, evo, 11-12 godina nakon ovih značajnih kulturnih događaja, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, otkriva „djela“ Safvet-Bega Bašagića u Bratislavi i najavljuje njihovo „dovođenje u našu BiH“. Rijedak je, zaista, Konaković spoj neznanja i neiskustva!   

(SB)     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...