NASTAVLJENO SUĐENJE SELMI CIKOTIĆU: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona KM

Vještak je naveo kako je pri izradi nalaza i mišljenja koristio dokumentaciju koju mu je dostavilo Državno tužilaštvo, te nalaz i mišljenje koje je uradio vještak vojne struke Berko Zečević.

  • Vijesti

  • 30. Maj 2023  

  • 1

U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije državno Ministarstvo odbrane pogodovalo firmi "Scout" iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.

Borislav Duljković, vještak ekonomske struke, kazao je u Državnom sudu kako je naredbu za vještačenje dobio 27. maja 2021. godine od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a potom 30. septembra i dopunu naredbe. Zadatak vještačenja, kako je naveo Duljković, bila je analiza četiri ugovora o prodaji naoružanja i municije firmi "Scout" iz Zagreba, te izračun ukupne visine štete nastale po budžet, kao i imovinske koristi koju je ostvarila zagrebačka firma.

Vještak je naveo kako je pri izradi nalaza i mišljenja koristio dokumentaciju koju mu je dostavilo Državno tužilaštvo, te nalaz i mišljenje koje je uradio vještak vojne struke Berko Zečević.

Prilikom analize prvog ugovora koji je Federalno ministarstvo odbrane sklopilo s firmom "Scout" 24. septembra 2003. godine, o prodaji neperspektivne, zastarjele vojne opreme, kao i viška naoružanja i municije, čija je vrijednost u ugovoru navedena u iznosu od 1.550.000 KM, vještak je utvrdio da je prilikom izrade aneksa na ovaj ugovor od 113 stavki, obrisano njih 83.

- Smanjen je lot oružja, a povećan lot municije. Rakete koje su u ugovoru nisu isporučene, već je prodato 20.000 drugih raketa po cijeni od 11 KM po komadu, dok je njihova tržišna vrijednost bila 136 američkih dolara - rekao je vještak te dodao da je ovim ugovorom i pripadajućim aneksima budžet BiH oštećen za više od tri miliona KM.

U drugom ugovoru između Federalnog ministarstva odbrane i "Scouta" od 09. juna 2004. godine, predmet prodaje su također bili neperspektivna i zastarjela vojna oprema, naoružanje i municija, a vrijednost ugovora je 3.156.015 KM.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, aneksom je iz ugovora obrisano 110 stavki, ali je cijena u ugovoru ostala ista.

- Ukupna visina štete po budžet, nastale sklapanjem aneksa na ugovor, iznosi 432.155 KM - naveo je vještak.

On je kazao kako je i u ostala dva ugovora isti scenarij, a to je da su cijene iz ugovora ostajale iste, a da se količina oružja i municije smanjivala ili povećavala.

- Analizom četiri ugovora, te aneksima na ugovore i odlukama Ministarstva odbrane iz 2010. godine, budžet BiH oštećen je za ukupno 9.709.468 KM - naveo je vještak.

On je rekao kako je firma "Scout" kupovala oružje i municiju od Ministarstva, a potom je po višim cijenama prodavala Tehničko-remontnom zavodu Hadžići.

- Imovinska korist koju je na ovaj način stekla firma Scout iznosi 4.111.725 KM - naveo je vještak.

Optužnica tereti Selmu Cikotića da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao tvrtki "Scout" iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, suprotno Ugovoru o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnim stvarima iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri odluke o isporuci streljiva. Prema optužnici, sklopio je četiri aneksa temeljnih ugovora o prodaji neperspektivnog oružja i streljiva sklopljenih 2003. i 2004. godine.

Tužilaštvo je nalaz i mišljenje vještaka uložilo u sudski spis, a odbrana se usprotivila ulažući prigovor relevantnosti.

- Vaš nalaz i mišljenje je dopuna nalaza vještaka Berke Zečevića - kazao je branilac Fahrudin Ibrišimović.

Na ročištu se po punomoći Pravobranilaštva BiH izjasnio pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović, te rekao kako postavljaju imovinskopravni zahtjev u onom iznosu koji je utvrđen tokom istrage i navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni, kada bi Tužilaštvo BiH ulaganjem materijalnih dokaza trebalo okončati dokazni postupak, dok će Odbrane predočiti svoj prijedlog dokaza, piše Detektor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...