STIŽE POJAČANJE: NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju saopćila je da je odluka o slanju dodatnih vojnika donesena zbog nedavnih događaja i povreda 30 vojnika KFOR-a u tim incidentima.

  • Regija

  • 30. Maj 2023  30. Maj 2023

  • 1

NATO je najavio da će u jeku tenzija na sjever Kosova poslati pojačanje mirovnim snagama KFOR-a, prenosi Anadolija.

Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju saopćila je da je odluka o slanju dodatnih vojnika donesena zbog nedavnih događaja i povreda 30 vojnika KFOR-a u tim incidentima.

U tom kontekstu, mobilizirane su Operativne snage spašavanja koje su bile spremne za raspoređivanje u roku od sedam dana za zapadni Balkan.

Operativne snage nalaze se u Italiji i mobiliziraju se u kriznim vremenima ili suočeni s eskalacijom prijetnje, po nalogu komandanta združenih snaga NATO-a.

Osim toga, bataljunu multinacionalnih vojnika naređeno je smanjenje pripravnosti za raspoređivanje s 14 na 7 dana za podršku KFOR-u u slučaju potrebe.

Admiral Stuard Munsch, komandant združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, izjavio je da je o slanju dodatnih snaga na Kosovo odlučeno kao mjera predostrožnosti kako bi se osigurale sposobnosti potrebne KFOR-ovu misiju.

“Sve strane moraju se suzdržati od akcija koje potkopavaju mir u svim regijama Kosova”, rekao je Munsch.

Napomenuto je da Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju pomno prati situaciju na Kosovu i da će nastaviti koordinirati s KFOR-om kako bi osigurao sposobnosti i snage koje bi mogle biti potrebne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...