PROTESTI ISPRED NJEMAČKE AMBASADE U BEOGRADU: Iza svega stoji Miloš Ković, profesor kojem je nedavno ukinuta zabrana ulaska u BiH

Jedan od onih koji su pozvali na okupljanje je profesor odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković. Njemu je u martu 2022. godine zabranjen ulazak u BiH, a ta zabrana je nedavno ukinuta. 

  • Regija

  • 30. Maj 2023  30. Maj 2023

  • 4

Ispred ambasade Njemačke u Beogradu večeras se okupila manja grupa desničara, a kao razlog za okupljanje na društvenim mrežama su naveli situaciju na sjeveru Kosova.

Jedan od onih koji su pozvali na okupljanje je profesor odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković. Njemu je u martu 2022. godine zabranjen ulazak u BiH, a ta zabrana je nedavno ukinuta. 

On je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

alt

Kako javlja reporter RSE, ispred ambasade Njemačke okupilo se nekoliko desetina građana. Prisutna je i policija, a blokirana je i ulica. Kao zahtjev naveli su ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Slično okupljanje organizovano je i veče ranije, kada je bio blokiran dio autoputa, a policija privela pojedine.

Grupe pripadnika srpske zajednice protestovale su i 30. maja u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na sjeveru Kosova protiveći se novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

Oni su izabrani na aprilskim izborima koje su lokalni Srbi bojkotavali.

Mirnovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR, intervenisala je 29. maja ujutro kako bi rastjerala srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan na severu Kosova. Tada je došlo do sukoba.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg najavio je 30. maja da će Severnoatlantska alijansa povećati broj vojnika na Kosovu za 700, u okviru svoje Misije KFOR.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pripadnike srpske zajednice 29. maja uvečer da se ne sukobljavaju sa NATO snagama.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...