U BEOGRADU ZABRUNUTI IZJAVOM LAVROVA: "Rusiji bi najviše odgovarala eskalacija na Kosovu!"

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari ukazuje da bi Rusiji najviše odgovaralo da situacija na Kosovu eksalira, jer bi to značilo da postoji još jedan sukob u Evropi. 

  • Regija

  • 30. Maj 2023  

  • 1

Iz Moskve redovno dolaze zapaljive izjave koje nikako nisu u interesu mira i stabilnosti, povratka povjerenja i razumijevanja između naroda i država, jer bi Rusiji najviše odgovaralo da situacija na Kosovu eksalira. Za Srbiju je jedini izlaz da u vremenu globalnog prestrojavanja za sebe traži međunarodno priznatu vojnu neutralnost i stratešku autonomiju, kažu sagovornici beogradskog Danasa komenatrišući izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. 

Lavrov je povodom sukoba na Kosovu rekao da je situacija alarmantna i da se može desiti velika eksplozija u centru Evrope. 

Srećko Đukić, bivši ambassador Srbije u Bjelorusiji, za Danas kaže da sa te strane svijeta, iz Moskve, redovno dolaze jako zapaljive izjave koje nikako nisu u interesu mira i stabilnosti, povratka povjerenja i razumijevanja između naroda i država. 

"Te izjave su uglavnom podređene interesima Rusije i rata koji vodi u Ukrajini. Kako i kome može biti u interesu 'veliki prasak u centru Evrope', da upotrebim modifikaciju Lavrovljeve izjave terminom iz eksperimentalne fizike, na kraju krajeva kako bi to koristilo i samoj Rusiji, a pogotovo Srbiji. Nama je dosta i ratova i eksplozija. Nama treba Evropa mira i saradnje, od Atlantika do Urala, ona koju sanja svaki njen građanin decenijama", navodi on. 

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari ukazuje da bi Rusiji najviše odgovaralo da situacija na Kosovu eksalira, jer bi to značilo da postoji još jedan sukob u Evropi. 

"Takođe, to je i skretanje pažnje sa njihove neuspješne invazije na Ukrajinu i unutrašnjih problema, sukoba među vojskom i paravojnim formacijama. Ne vjerujem da će  doći do dalje eskalacije sukoba, ali treba da se podsjetimo kako smo došli do ove situacije – prvo napšstanje institucija na sjeveru Kosova, i kreiranje pravnog i bezbjednosnog vakuuma; slijedi bojkot izbora na sjeveru i prepuštanje opština Albancima i konačno povlačenje ogromnog broja Srba na miting za podršku predsjednika Vučica", kaže on za Danas. 

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, smatra da je Kosmet jedna od neuralgičnih tačaka Evrope o čemu najbolje svjedoči činjenica da međunarodne mirovne snage moraju da budu prisutne kako bi održavali mir. 

"Slično je i sa BiH. Ovdje i istok i zapad svako iz svog razloga i interesa gleda da održava tenziju kako bi mogli po potrebi da izazovu rat. Za Srbiju je jedini izlaz da u ovom vremenu globalnog prestrojavanja za sebe, ali i za okruženje traži međunarodno priznatu vojnu neutralnost i stratešku autonomiju. Sve drugo nas stavlja na prvu liniju konfrotacije, a to je opasnost po opstanak i naroda i države", zaključuje on za Danas. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...