"SB" NA OBILJEŽAVANJU DANA BIJELIH TRAKA: Sjećanje na žrtve iz Prijedora, Omarske, Trnopolja... (FOTO)

Tog dana je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke

  • Sjećanje

  • 31. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 2

U Sarajevu je danas performansom posvećenom ubijenoj djeci Prijedora, te događajem u organizaciji Udruženja pripadnica Armije RBiH obilježen Dan bijelih traka, kojim se građani prisjećaju 31. maja 1992. godine.

Tog dana je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. 

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano gotovo 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je više od 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na današnji dan, 31. maja, osnovan je zloglasni logor "Omarska", kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...