SEVLID HURTIĆ SE SASTAO SA ALMOM ZADIĆ: "Austrija gradi zatvor za migrante na teritoriji BiH. To ne može!"

Ministar Hurtić je naglasio da će se zalagati da se svi podaci objelodane, te da se ovo pitanje sistemski uredi, te da neće dozvoliti da u Bosnu i Hercegovinu dolaze samo oni migranti koji su na svom putu prekršili zakone, te se kao takvi usmjeravaju u našu zemlju.

  • Politika

  • 31. Maj 2023  

  • 0

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 31. maja 2023. godine, u Beču sastao sa ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, a u fokusu razgovora državnih ministara je bila migrantska situacija u našoj zemlji.

Ministar Hurtić je upoznao ministricu Zadić sa problemom koji se pojavio u Bihaću, a koji se odnosi na pomoć austrijske vlade da se u okviru Privremenog prihvatnog centra "Lipa" izgradi Centar za detenciju. Obzirom da je ranije posjetio "Lipu", istakao je da detencijski centar izgleda kao zatvor, za koji ne postoje zakonski uslovi da bude otvoren i korišten.

Navedeno je i da je Centar za detenciju, čiji je kapacitet za 12 osoba, uglavnom izgrađen od kontejnera, a da je za izgradnju potrošeno pola miliona eura.

Ministrica Zadić je kazala da nije upoznata o tome ko je iz austrijske vlade finansirao izgradnju detencijskog centra, ali da Ministarstvo pravde nije finansiralo organizaciju ICMPD da se ovaj centar izgradi. Dodala je i da je sve oko ovog procesa još uvijek netransparentno.

Ministar Hurtić je naglasio da će se zalagati da se svi podaci objelodane, te da se ovo pitanje sistemski uredi, te da neće dozvoliti da u Bosnu i Hercegovinu dolaze samo oni migranti koji su na svom putu prekršili zakone, te se kao takvi usmjeravaju u našu zemlju.

Naglasio je da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo značajno da ministrica Zadić posjeti centar "Lipa" i da dobije sve potrebne informacije. Ministrica Zadić je kazala da je u kontaktu sa svojim kolegama i da će insistirati da dobije sve potrebne informacije, te čestitala ministru Hurtiću na zalaganju za rješavanje ovog problema.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posljednjim dešavanjima u našoj zemlji, ali i radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...