„OTAC“ HAŠKOG TRBUNALA PODUČIO BRADARU I VLAISALJEVIĆ: „Ratni zločinac i nakon zatvorske kazne ostaje ratni zločinac...“

Kaže kako su nalogodavci genocida i ratnih zločina presuđeni i da istu sudbinu trebaju dijeliti i izvršioci zločina.

  • Društvo

  • 01. Jun. 2023  

  • 3

Jedan od inicijatora da se formira Međunarodni krivični sud u Hagu Richard Goldstone, gostovao je u Pressingu N1 TV.

Današnji političari iz BiH i Hrvatske i dalje veličaju ratne zločince kakav je Dario Kordić iako su čenici paradržave Herceg-Bosne presuđeni ua UZP. Goldston kaže da se ta praksa mora promijeniti jer ratni zločinac i nakon zatvorske kazne ostaje ratni zločinac.

"Ako je neko osuđen i utvrđeno da je ratni zločinac to ostaje do kraja života. Da li će biti prihvaćen u društvu, na to odgovaraju žrtve. Na kraju odslužene kazne, ako su se zaista pokajali, te da li su tražili oprost od žrtava, to su relevantna pitanja za žrtve. Teoretski imaju tu priliku, ali ako dalje poriču zločine i kažu da su nevini i pogrešno osuđeni, nije prihvatljivo. Ako nisu tražili oprost, onda ne mogu očekivati da će biti prihvaćeni u društvu u kojem žive te žrtve i tu nema diskusije”, kaže.

Kaže kako su nalogodavci genocida i ratnih zločina presuđeni i da istu sudbinu trebaju dijeliti i izvršioci zločina. Ipak, to je sada proces koji moraju voditi domaći sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...