U MISIJI SPAŠAVANJA DODIKA: Čović i Konaković lobiraju kod EU da odblokira račune RS-u

"Meni je drago da je i ministar Konaković o tome govorio u Evropi i na javnoj sceni, da se to mora. Ta sredstva su na neki način zarađena činjenicom da smo rješavali neka pitanja. Ne postoji nijedno davanje da nešto nije uslovljeno. Zato to treba i biti odblokirano", rekao je Dodik.

  • Vijesti

  • 01. Jun. 2023  

  • 12

Na konferenciji za novinare u Mostaru je bilo riječi o računima i projektima koje je Evropska unija blokirala Republici Srpskoj. Tom prilikom je Dragan Čović stao u odbranu Milorada Dodika, dok je predsjednik RS-a istaknuo da se za deblokadu računa zalaže i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, navodi Klix.ba.

Evropska unija je prije nekoliko mjeseci odlučila kazniti Milorada Dodika zbog njegove secesionističke i proruske politike koju vodi u Republici Srpskoj pa su stoga blokirali određena novčana sredstva u tom entitetu.

U prethodnih nekoliko dana se moglo naslutiti da EU popušta kada je riječ o sankcioniranju Dodika. Vrlo česte nemušte izjave stranih diplomata na pitanje novinara o tome da li će stati u kraj Miloradu Dodiku su pokazivale da dolazi do promjene politike, odnosno ideje koja se zasnivala na finansijskom kažnjavanju.

Čović je danas, odgovarajući na pitanje novinara 'Da li su prilikom razgovora sa međunarodnom zajednicom tražili deblokadu računa u Republici Srpskoj', otkrio da su očigledno zajednički lobirali za to te da je ovo pitanje skoro završeno.

"Što se tiče tih sredstava, kada je bio gospodin Varhelyi ključno pitanje je bilo da odblokiramo sva sredstva. Nema projekata u BiH ako su jedni blokirani, a drugi nisu, a dolaze od istih agencija. Onda je logično da će biti zaustavljeni na nekom nivou, ili u parlamentu ili ratifikacija sporazuma i čini mi se da u tom dijelu lagano dolazimo do razumijevanja", kazao je Čović.

On je još naveo da EU ima novu dinamiku za Zapadni Balkan kada je riječ o finansiranju i da je to pozitivno, ali ističe kako su im morali dati do znanja da projekti neće uspjeti ako su računi blokirani u jednom dijelu države.

"Koliko mi budemo glasni oko toga da svaki naš pozitivni iskorak prati i adekvatna ekonomska injekcija u tome će biti sigurniji rad i bolji. Nijedan projekat u bilo kojem dijelu BiH ne može biti blokiran jer je to neko procijenio izvana jer je jasno da time blokiramo cijeli proces", rekao je Čović.

Nakon njega se istim povodom obratio i Milorad Dodik koji je zahvalio ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću što o potrebi deblokade govori i sa svoje diplomatske pozicije u svijetu.

"Meni je drago da je i ministar Konaković o tome govorio u Evropi i na javnoj sceni, da se to mora. Ta sredstva su na neki način zarađena činjenicom da smo rješavali neka pitanja. Ne postoji nijedno davanje da nešto nije uslovljeno. Zato to treba i biti odblokirano", rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...