"DIJELE SE FOTELJE, A MI NI PORTIRA NISMO DOBILI": Kasumović napušta Trojku plus?

"Oni su zdravo za gotovo uzeli učešče BHI u koaliciji. Ništa im ne znači da su dva poslanika te stranke jezičak na vagi".

  • Politika

  • 01. Jun. 2023  

  • 5

Nakon što je Ramo Isak postao federalni ministar unutrašnjih poslova, odnosi između Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad i ostatka Petorke pogoršali su se.

Nastavak je to svakako turbulentnih odnosa između ove zeničke stranke i drugih partija okupljenih u konglomeratu koji čini vlast na državnom, federalnom, te nivou Zeničko-dobojskog kantona.

Danas, nakon što je upućena inicijativa za postavljenje Arnela Isaka na poziciju jednog od dva potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta entiteta Federacija BiH, kap je prelila čašu.

Kako saznaje Politicki.ba u toku su užurbane konsultacije unutar BHI KF koje bi mogle rezultirati izlaskom ove stranke iz Trojke plus.

"Dijele se fotelje, a mi ni portira nismo dobili", kaže sagovornik Politicki.ba.

On je dobro upućen u dešavanje u stranci Fuada Kasumovića.

Tvrdi da raste nezadovoljstvo kako unutar stranke, tako i prema (dojučerašnjim) koalicionim partnerima.

Prenosi nam da nezadovoljstva ima prema Kasumoviću koji nije bio (dovoljno) agresivan u odnosu prema čelnicima Naroda i Pravde, Socijaldemokratske partije i Naše stranke, koje su okosnica novih vlasti.

"Oni su zdravo za gotovo uzeli učešče BHI u koaliciji. Ništa im ne znači da su dva poslanika te stranke jezičak na vagi.

Kenan Uzunović ipak je ostao u BHI KF i on je tas u Federalnom parlamentu.

Aida Baručija, poslanica je u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. I njena ruka je prevaga ko ima većinu.

A stranka, osim kritika javnosti zbog sve nerazumnijih poteza novih vlasti, nema ništa.

To će se morati promijeniti", tvrdi sagovornik Politicki.ba.

Dalje navodi da unutar BHI KF postoje najmanje dva mišljenja o tome šta dalje raditi: pustiti vlasti da dijele plijen i "dočekati" ih na "prvoj krivini" i kazniti, osvetiti se zbog odnosa prema ovoj partiji.

Drugi su za ekspresni izlazak iz vlasti jer su koalicioni partneri djelom pokazali i namjere i odnos prema BHI.

"Trn u oku" su im otac i sin Isak.

Kasumović i BHI su u višegodišnjem sukobu sa ovom dvojicom funkcionera novih vlasti.

Uz to, insistiranje - pogotovo SDP-a - na tome da kompromitirani kadrovi iz bivših postava vlasti u ZDK ostanu na pozicijama, samo dodatno ljulja krhki koalicioni brod pet stranaka među kojima je i Kasumovićeva.

Zbog toga je i Vlada ZDK sve više klimava.

Razmirice među partnerima svako malo buknu i izađu u javnost, pa se sve opet nekako smiri. No, šteta ostaje.

Sagovornici Politicki.ba navode da je Kasumović pod rastućim pritiskom da "presječe".

Dalji ostanak BHI KF u vladajućoj većini sve je manje izgledan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...