NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ova hrana može narušiti kvalitet sna tako što mijenja moždanu aktivnost…

Stoga su potrebna daljnja znanstvena istraživanja, kako bi se razotkrili temeljni mehanizmi te kako bi se utvrdilo utvrdilo odnose li se rezultati i na žene.

  • Zdravlje

  • 02. Jun. 2023  

  • 0

Prehrana bogata mastima i šećerom potencijalno može poremetiti kvalitetu sna ometanjem električne aktivnosti mozga tokom dubokog sna, pokazalo je istraživanje koje je proveo znanstveni tim predvođen Jonathanom Cedernaesom sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj.

Tokom spavanja, električna aktivnost mozga se usporava, prelazeći s visokofrekventnih beta valova na nižefrekventne delta valove. Sporovalni san, najdublji i najregenerativniji stadij sna, karakterizira visok udio delta valova, koji pomažu u obnavljanju tijela i konsolidaciji pamćenja.

Studija je uključivala 15 muškaraca prosječne dobi od 23 godine koji su nasumično odabrani da slijede dijetu s visokim udjelom masti i šećera, ili dijetu s niskim udjelom masti i šećera tokom sedam dana. Njihova moždana aktivnost zabilježena je elektroencefalografijom (EEG) dok su spavali u laboratoriju. Nakon pauze, sudionici su se prebacili na suprotnu dijetu i podvrgnuli se još jednom istraživanju spavanja.

Iako su sudionici izvijestili o sličnom trajanju sna i percipiranoj kvaliteti sna na obje dijete, EEG snimke su otkrile da je prehrana bogata masnoćama i šećerom poremetila spomenuti sporovalni san. Takva prehrana smanjila je udio delta valova i povećala beta valove, što ukazuje na manje miran san. Ovaj učinak primijećen je kod 11 od 14 muškaraca za koje su prikupljeni potpuni rezultati. istraživanje je objavljeno u časopisu Obesity.

Iako tačni mehanizmi nisu u potpunosti shvaćeni, Cedernaes sugerira da šećer i mast mogu aktivirati moždane puteve povezane s budnošću. Stoga su potrebna daljnja znanstvena istraživanja, kako bi se razotkrili temeljni mehanizmi te kako bi se utvrdilo utvrdilo odnose li se rezultati i na žene.

Ometanje sporovalnog sna na ovaj način može imati dugoročne posljedice, budući da je loša prehrana općenito povezana s lošijim zdravstvenim ishodima. Cedernaes naglašava važnost održavanja zdrave prehrane, osobito kako pojedinci stare, kako bi se zaštitili od daljnjeg pada kvaliteta sna, s obzirom na to da prirodni sporovalni san opada s godinama, piše New Scientist.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...