INAUGURACIJI PRISUSTVUJE I DRŽAVNI VRH BiH: Erdogan položio zakletvu

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.

  • Evropa

  • 03. Jun. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je danas zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo novi mandat šefa države nakon čega je počela i svečana inauguracija.

"Zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati Ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka i principa sekularne republike", rekao je Erdogan na ceremoniji u parlamentu, koju je direktno prenosila televizija.

Nakon što je Erdogan položio zakletvu počela je i svečana ceremonija u predsjedničkoj palati u Ankari kojoj, između ostalih, prisustvuju predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Svečanosti prisustvuje 21 predsjednik države, među kojima i predsjednici Crne Gore Jakov Milatović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Bugarske Rumen Radev, Venecuele Nikolas Maduro, Azerbejdžana Ilham Alijev.

Na inauguraciji su i premijeri 13 zemalja, među kojima je premijer Mađarske Viktor Orban, a prisustvuje i predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Ceremoniji prisustvuju i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg te bivši njemački predsjednik Kristijan Vulf, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši švedski premijer Karl Bilt.

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...