ZASTUPNIK STRANKE ZA BiH MUAMER BANDIĆ: "Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!"

"Ako Vlada nije u stanju da osigura izvršenje ugovora, onda..."

  • Mini market

  • 03. Jun. 2023  

  • 0

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju. Činjenica da Univerzitet nije uskladio svoje propise sa novim Zakonom je propust i problem Univerziteta, a ne studenata. Krajnje je neodgovorno i bezobrazno da cijenu tog propusta danas snose studenti, poručio je Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS. 

"Kada je zakonodavac, a kasnije i Senat, propisivao da se redovni studenti koji su položili sve ispite iz prethodne godine sa prosjekom ocjena iznad 8,0 oslobode plaćanja školarine za nastavak studija činio je to s namjerom da se djeca motiviraju i da se najboljim među njima olakša finansijski teret školovanja, a ne da ih se prevari. 

Međutim, mi danas imamo 427 odličnih studenata Univerziteta u Sarajevu koji su brutalno prevareni i sa kojima se nadležno Ministarstvo i Rektorat UNSA igraju kao da su ping-pong loptice, a ne naši budući stručnjaci u čijim rukama će sutra biti naši životi  i budućnost ove države. Sramotno je da se na ovakav način odnosimo prema ovim mladim ljudima, a onda se čudimo zašto odlaze i zauvijek napuštaju Bosnu i Hercegovinu", naveo je Bandić. 

Dodaje da "ako Vlada nije u stanju da osigura izvršenje ugovora, onda je pozivam da izdvoji potrebna sredstva i refundira studente iz budžeta. Ova djeca su to zaslužila svojim radom i zalaganjem  i molim vas da ih ne iznevjerimo! Lično ću podržati svako rješenje u korist ove djece!", zaključio je Bandić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...