STIGLI IZ BEOGRADA: Simboli Wagner grupe primjećeni na sjeveru Kosova usred protesta

Tokom protesta u Leposaviću na sjeveru Kosova, BIRN je obezbjedio snimke na kojima se vidi kako pojedinci nose majice sa simbolima povezanim sa ruskom vojnom grupom "Wagner" koja ratuje u Ukrajini. 

  • Regija

  • 04. Jun. 2023  

  • 2

U srijedu, usred protesta u Leposaviću, primjećeno je da neki ljudi nose majice sa oznakama ruske vojne grupe "Wagner".

Adelina Ahmeti, novinarka BIRN-a, objasnila je u emisiji “Kallxo Përnime” da je BIRN uspio da snimi dvije osobe koje nose odjeću sa Wagner simbolima. Ahmeti je izjavila: "Četiri osobe, koje su nosile oznake Wagner grupe, izašle su iz automobila sa beogradskim registarskim tablicama i zaustavile se u blizini opštine Leposavić. Tamo smo uspjeli da snimimo dvojicu od njih…"

U međuvremenu, Nuredin Ibiši, stručnjak za bezbjednost, izjavio je u emisiji “Kallxo Përnime” da su "Wagnera američki State department i Vlada Kosova označili kao terorističku organizaciju.

Wagner je privatna vojna kompanija sa sjedištem u Rusiji. Ova grupa je prvi put djelovala 2014. tokom rata u Donbasu u Ukrajini, a njihove aktivnosti imaju elemente desničarskog ekstremizma i nacionalizma.

Vijeće EU je 2021. odobrio niz restriktivnih mera protiv Wagner grupe.

Krešnik Gaši, glavni i odgovorni urednik KALLXO.com, naglasio je potrebu izbjegavanja promovisanja logoa organizacija koje su na Kosovu proglašene terorističkim.

Gaši je naveo: “Pojedince koji nose takve majice treba uhapsiti ili, u najmanju ruku, zaustaviti policija i zatražiti da ih uklone. Ne razumijem zašto nije bilo reakcije prema tim osobama.”

Wagnerova obilježja su se vidjela više puta na sjeveru Kosova.

LAŽNI PROFILI POZIVAJU NA PROTESTE

Sa druge strane, u srijedu su kružili postovi na društvenim mrežama u kojima se albanski građani pozivaju da učestvuju u navodnom masovnom protestu.

Policija je saopštila da su te postove dijelile različite osobe i profili. Postovi su nagovijestili da će protest početi u četvrtak u 12 sati u Južnoj Mitrovici, sa mogućom namjerom da se maršira na sjever Kosova.

“Željeli bismo da pojasnimo da je, na osnovu procjena sigurnosnih institucija, utvrđeno da su mnogi od tih profila sumnjivi, a objave možda imaju loše namjere, na štetu građana i interesa Republike Kosovo”, navela je Policija.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla takođe je reagovao na Facebooku, pozivajući sve građane da se ne odazivaju na ove sumnjive pozive i anonimne organizacije.

Izvor BIRN-a u okviru Kosovske policije u četvrtak je potvrdio da je pokrenuta istraga kako bi se identifikovao podstrekač ovog protestnog upozorenja.

Više desetina građana okupilo se u četvrtak na trgu “Isa Boletini” u Južnoj Mitrovici u znak protesta zbog situacije u sjevernom dijelu zemlje.

Građani su apelovali na kosovske saveznike da preduzmu akciju i povrate normalnost na sjeveru. Oni su pjevali i protestovali dok je Kosovska policija održavala red.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...