IZVJESTITELJICA ZA NEISTINE: Nevenka Tromp nije pravnica, ali se predugo osjeća pozvanom da obmanjuje bh. javnost o karakteru rata

Svima koji i površno prate jasno je da Nevenka Tromp ima sumnjive motive za neistine koje iznosi, naročito uz činjenicu da Tromp nije pravnik. Svojevremeno je više udruženja žrtava tražilo od Tromp da objasni svoje ranije stavove. 

  • Mini market

  • 04. Jun. 2023  

  • 20

Počasna građanka Kantona Sarajevo ponovo je pokazala pravo lice pokušavši relativizirati presudu za UZP Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, te tvrdnjama da time nije osuđena Srbija za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini, piše Patria

"Ne znam otkud potenciranje, trijumfalizam i euforija da je Srbija osuđena za učestvovanje u ratu, ja to ne vidim u ovoj presudi. Genocida u optužnicama Stanišiću i Simatoviću nije bilo. Tužilaštvo nije kvalificiralo zločine genocida, to nije ni moglo biti u presudi Stanišiću i Simatoviću", rekla je Tromp za Face TV. 

Da je Tromp samo izvjestiteljica za neistine, koju voli da citira osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, najbolje objašnjava izjava glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza nakon presude prvim ljudima Službe državne bezbjednosti Srbije: "Ova presuda je pokazala da u BiH nije bio građanski, već međunarodni sukob u kojem su učestvovala i politička vodstva susjednih zemalja, u ovom slučaju konkretno Beograda".

Slično razmišlja i predsjednica zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič, koja smatra da nema sumnje da presuda Stanišiću i Simatoviću dodatno potvrđuje međunarodni karakter rata.

“Ratovi su se vodili između država, ali vrlo je važno da je pokazano da su čelnici državne bezbjednosti Srbije uključeni u UZP i mislim da je to jako bitno za obitelji preživjelih", kaže Teršelič.

No, Tromp ne brani samo Srbiju, već nastoji potpuno eliminisati učešće Hrvatske u oružanom sukobu u BiH. 

“Genocidni zločini su se desili, ali Srbija nije u potpunosti ostvarila svoje ciljeve, zato i sada ima iste teritorijalne pretenzije kao i prije rata. Hrvatska nema te pretenzije, ona pomaže Bosni i Hercegovini da uđe u EU. Srbija još uvijek želi osvojiti RS i pripojiti je svojim granicama", dodala je sagovornica Face televizije.

A demantuje je presuda hrvatskoj šestorci i zaključak Žalbenog vijeća. 

Jer, Žalbeno vijeće Haškog tribunala je potvrdilo da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinilo agresiju na BiH. Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Svima koji i površno prate jasno je da Nevenka Tromp ima sumnjive motive za neistine koje iznosi, naročito uz činjenicu da Tromp nije pravnik. Svojevremeno je više udruženja žrtava tražilo od Tromp da objasni svoje ranije stavove. 

“Pročitajte dio intervjua iz 2007. godine Grahama Blewitta, zamjenika glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, koji kaže da Carla del Ponte nije imala dovoljno dokaza za optužbu o genocidu protiv Slobodana Miloševića. No, bila je odlučna da to učini suprotno stavu tužioca Nicea u predmetu Milošević. Imajući u vidu da su Nice i Tromp - Vrkić bili i ostali najbliži saradnici, pozivamo je da javnosti objasni zašto i kako su Nice i Bluit rušili optužnicu za genocid u BiH. Koji je tada bio njezin stav ili su njezini stavovi i radovi bili beznačajni kako ovih dana pokušava prikriti svoju ulogu u izvještaju NIOD i od kojeg se nikad nije ogradila i čak nakon što joj je poklonjeno priznanje KS”, istaknuto je u saopćenju.

Priznanje Tromp je i potvrda i priznanje NIOD-u da je “uradio dobar posao”, smatraju u udruženjima i dodaju da je Vojislav Šešelj predložio da se u Srbiji autorima NIOD izvještaja dodijeli posebno priznanje, navele su žrtve svojevremeno.

A možda je najbolji odgovor neistinama Nevenke Tromp zapravo dio intervjua tužioca Brammertza za Glas Amerike. 

"Međunarodni sudovi uvijek procesuiraju pojedince zbog njihove individualne krivične odgovornosti. Ovo nije presuda koja kaže da je odgovoran kompletan srpski narod. Ali, vrlo jasno govori da je tadašnje rukovodstvo, kojem pripada obavještajna služba, imalo vrlo jasan plan da okupira i etnički očisti određene teritorije u Bosni i Hrvatskoj kršenjem Ženevske konvencije i prisilnim premještanjem pojedinaca, seksualnim nasiljem, ubistvima i istrebljenjem. Dakle, zločini su bili masovni. Svi koji gledaju naprijed, trebaju znati historiju sukoba i da su Beograd i Zagreb u različitim periodima imali značajnu ulogu u ratu. Dakle, ta otkrića nisu nova, ali su barem sada u konačnoj presudi. I biće veoma teško, bilo kome u budućnosti da tvrdi da Srbija nije imala nikakvu ulogu u zločinima počinjenim na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, rekao je Brammertz, piše Patria

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...