ZBOGOM GASTROSKOPIJI: Izmišljena kapsula koju pacijent proguta, a ljekar navodi; Iako su endoskopi...

(...) s videokapsulama koje se mogu progutati prisutni već mnogo godina, kapsule su bile ograničene činjenicom da ih liječnici nisu mogli kontrolirati. Izgleda da sada tome dolazi kraj.

  • HiTec

  • 05. Jun. 2023  05. Jun. 2023

  • 0

Kapsule koje se sada koriste, pa i u nekim hrvatskim medicinskim ustanovama, kreću se pasivno, a na njih utječu samo gravitacija i prirodni pokreti ljudskog probavnog trakta. Sada, prema prvoj istraživačkoj studiji te vrste na Sveučilištu George Washington, liječnici mogu daljinski upravljati minijaturnom videokapsulom u svim dijelovima želuca kako bi vizualizirali i fotografirali potencijalna problematična područja.

Nova tehnologija služi se vanjskim magnetom i ručnim joystickom, koji se uobičajeno koristi za igranje videoigara, za pomicanje kapsule u tri smjera u želucu. Ova nova tehnologija približava se mogućnostima tradicionalne endoskopije temeljene na cijevima.

"Tradicionalna endoskopija je invazivna procedura za pacijente, a da ne spominjemo da je skupa zbog potrebe za anestezijom i izostankom s posla', rekao je Andrew Meltzer, profesor hitne medicine na GW School of Medicine & Health Sciences. 'Ako veće studije mogu dokazati da je ova metoda dovoljno osjetljiva za otkrivanje visokorizičnih lezija, magnetski kontrolirane kapsule mogle bi se koristiti kao brz i jednostavan način za otkrivanje zdravstvenih problema u probavnom traktu kao što su čir ili rak želuca".

Više od sedam miliona tradicionalnih endoskopija želuca i gornjeg dijela crijeva izvodi se svake godine u SAD-u kako bi se liječnicima pomoglo u istraživanju i liječenju bolova u želucu, mučnine, krvarenja i drugih simptoma bolesti, uključujući rak. Unatoč prednostima tradicionalne endoskopije, studije pokazuju da neki pacijenti imaju problema s pristupom postupku.

Zapravo, Meltzer se zainteresirao za magnetski kontroliranu kapsulnu endoskopiju nakon što je vidio pacijente u hitnoj službi s bolovima u želucu ili sumnjom na krvarenje iz gornjeg gastrointestinalnog trakta, a koji su se suočavali s preprekama pri dobivanju tradicionalne endoskopije s obzirom na to da su izvanbolnički pacijenti.

"Imao bih pacijente koji su dolazili na hitnu zbog krvarećeg ulkusa i, čak i da su bili klinički stabilni, ne bih imao načina da ih procijenim bez primanja u bolnicu i endoskopije. Nismo mogli obaviti endoskopiju u hitnoj službi i mnogi su se pacijenti suočili s neprihvatljivim preprekama pri dobivanju ambulantne endoskopije, ključnog dijagnostičkog alata za sprječavanje po život opasnog krvarenja', rekao je Meltzer. 'Kako bih pomogao u rješavanju ovog problema, počeo sam tražiti manje invazivne načine vizualizacije gornjeg gastrointestinalnog trakta za pacijente sa sumnjom na unutarnje krvarenje".

Studija je prva koja testira magnetski kontroliranu kapsulnu endoskopiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Za pacijente koji dođu u hitnu ili liječničku ordinaciju s jakim bolovima u želucu, mogućnost da progutaju kapsulu i dobiju dijagnozu na licu mjesta, bez drugog termina za tradicionalnu endoskopiju, nevjerojatna je prednost, kaže Meltzer. Vanjski magnet omogućuje bezbolno pomicanje kapsule za vizualizaciju svih anatomskih područja želuca te snimanje videa i fotografiranje svih mogućih krvarenja, upalnih ili malignih lezija.

Dok korištenje ovog sustava zahtijeva dodatno vrijeme i obuku liječnika, trenutno je u razvoju i softver koji će pomoću umjetne inteligencije samopogoniti kapsulu u sve dijelove želuca pritiskom na gumb te bilježiti sve potencijalno rizične abnormalnosti.

To bi olakšalo njegovo korištenje kao dijagnostičkog alata.

Meltzer i kolege proveli su studiju na 40 pacijenata koristeći magnetski kontroliranu kapsulnu endoskopiju. Otkrili su da liječnik može usmjeriti kapsulu u sve glavne dijelove želuca sa stopom vizualizacije od 95 posto. Kapsule je na pregled donio liječnik hitne pomoći, a zatim je izvještaje o ispitivanju pregledao gastroenterolog koji se nije nalazio u toj ustanovi.

Kako bi vidjeli kakva je nova metoda u usporedbi s onom tradicionalnom, sudionici u studiji također su podvrgnuti uobičajenoj endoskopiji. Novom metodom nisu propuštene lezije visokog rizika, a 80 posto pacijenata preferiralo je kapsulnu metodu u odnosu na tradicionalnu endoskopiju. Tim nije otkrio nikakve sigurnosne probleme povezane s novom metodom.

Ipak, Meltzer upozorava da je studija tek na razini pilot-projekta i da se mora provesti puno veće ispitivanje s više pacijenata kako bi se osiguralo da metoda ne propusti važne lezije i da se može koristiti umjesto endoskopije. Glavno ograničenje kapsule uključuje nemogućnost izvođenja biopsije otkrivenih lezija.

Studija, "Magnetski kontrolirana kapsula za procjenu želučane sluznice kod simptomatskih pacijenata (MAGNET): prospektivna, jednostruka, jednocentrična, komparativna studija", objavljena je u iGIE-u, online časopisu Američkog društva za gastrointestinalnu endoskopiju.

Tvrtka za medicinsku tehnologiju AnX Robotica financirala je istraživanje i tvorac je kapsulnog endoskopskog sustava korištenog u studiji, pod nazivom NaviCam, javljaju sa Sveučilišta George Washington.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...