TEMATSKA SJEDNICA KOMISIJE ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE: Kaznene odredbe Zakona nisu efikasne

Za sjednicu je predviđena jedna tačka dnevnog reda „Primjena kaznenih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i prijedlozi za izmjene zakona“.

  • Vijesti

  • 05. Jun. 2023  05. Jun. 2023

  • 0

 Tematska sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije bit će održana u utorak 6. juna, prenosi Patrija.

Za sjednicu je predviđena jedna tačka dnevnog reda „Primjena kaznenih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i prijedlozi za izmjene zakona“.

Prema prodacima iz istraživanja koje je proveo Istraživački sektor PSBiH i koji će na sjednici Komisije biti detaljnije prezentirani, u Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja. U praksi se događa da pojedinci koji imaju najveći dug uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate, jer formalno - pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje. Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM.

Tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, izazvalo je lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 KM, a koje nisu plaćene.

Ovo je samo još jedan od niza dokaza da kaznene odredbe Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17, 89/17 i 9/18) nisu efikasne i da se ovakvo stanje pod hitno mora promijeniti, navedeno je u zahtjevu za održavanje 7. sjednice (tematske) Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Poziv za sjednicu upućen je i ministru komunikacija i prometa i ministru pravde Bosne i Hercegovine, te predstavnicima: Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, Federalnog ministаrstva unutrаšnjih pоslоvа, Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kantonalnih ministarstava unutrаšnjih pоslоvа, Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i Poreske uprave Republike Srpske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...