SAUDIJSKA ARABIJA "UPREGLA" OGROMAN NOVAC ZA FUDBAL: Četiri kluba imat će "beskonačan" budžet

Cristiano Ronaldo je zimus stigao u Al-Nassr, dok se Lionel Messi snažno povezuje s prelaskom u Al-Hilal ovog ljeta. Al-Ittihad je osvojio naslov prvaka Pro lige Saudijske Arabije i potpisao ugovor s Karimom Benzemom iz Real Madrida, dok je Al-Ahli izborio povratak u elitu.

  • Sport

  • 05. Jun. 2023  

  • 0

Fudbal u Saudijskoj Arabiji ulazi u svoje zlatno doba!

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije i premijer Mohamed bin Salman, najavio je pokretanje nacionalnog plana razvoja sporta općenito, a posebno fudbala. Saudijska kraljevina odobrila je projekt kojim će se fudbalski klubovi privatizovati kroz javna poduzeća i čija će faza dodjele dotičnim državnim firmama početi u zadnjem kvartalu 2023. godine .

Javni investicijski fond (PIF) Saudijske Arabije objavio je da će preuzeti 75 posto vlasništva nad četiri vodeća kluba u zemlji. PIF, koji posjeduje 80 posto vlasništva u engleskom Newcastle Unitedu, preuzet će kontrolu nad četiri najveća kluba u ovoj zemlji: Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal. Sve ukazuje da će ove četiri ekipe imati velike koristi od ove nove ere, piše Marca objasnivši u naslovu kako Saudijska Arabija novac stavlja u službu fudbala, te da će četiri pomenuta kluba imati "beskonačan" budžet.

Cristiano Ronaldo je zimus stigao u Al-Nassr, dok se Lionel Messi snažno povezuje s prelaskom u Al-Hilal ovog ljeta. Al-Ittihad je osvojio naslov prvaka Pro lige Saudijske Arabije i potpisao ugovor s Karimom Benzemom iz Real Madrida, dok je Al-Ahli izborio povratak u elitu.

PIF će izabrati pet članova odbora za svaki od klubova, a Skupština neprofitnih fondacija bira preostala dva, plus predsjednika kluba.

- Kao dio današnje objave Projekta ulaganja i privatizacije sportskih klubova, četiri saudijska kluba Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, transformisane su u kompanije, od kojih je svaka u vlasništvu PIF-a i neprofitne fondacije za svaki klub - stoji u objavi zvaničnog profila PIF-a na Twitteru.

Ronaldo i Benzema će za dvogodišnje ugovore u Al-Nassru i Al-Ittihadu dobiti po 400 miliona eura, a za eventualni Messijev transfer u Al-Hilal pominje se nevjerovatna cifra od 1,2 milijarde eura!

Saudijska novinska agencija navodi da je sport (ne samo fudbal) u ovoj zemlji u velikoj ekspanziji. Sportsko učešće poraslo je s 13 posto u 2015, na gotovo 50 posto u 2022. godini, a broj saveza u istom periodu porastao je s 32 na 95.

Svjetski mediji su ranije pisali kako Saudijska Arabija želi organizovati Svjetsko prvenstvo 2030. godine, pa je i to jedan od razloga zašto ova azijska zemlja ulaže abnormalan novac u fudbal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...