DRŽAVA NA POTEZU: Uništeni zasadi jagoda u Čeliću, pomoć poljoprivrednicima NEOPHODNA (VIDEO)

"Čekamo samo da se to prosuši da to skidamo, sklanjamo, oremo, pripremamo se dalje šta da radimo", kazao je Samir Karasuljić, proizvođač jagoda.

  • Društvo

  • 05. Jun. 2023  

  • 1

Sezona jagoda u punom je jeku, ali proizvođači ove godine nisu optimisti. Nakon dobrog početka sezone, kišni i oblačni maj otežao je sazrijevanje jagoda, a u pojedinim dijelovima zemlje uništeni su kompletni prinosi.

Više od polovine stanovnika majevičke Opštine Čelić bavi se proizvodnjom jagoda. Ove godine, umjesto na policama marketa i pijaca, jagode su ostale na njivama, uništene zbog jakih kiša, javlja BHRT. 

"Treći put pravim plastenik, više ga neću ni dirati, ako ode ode. Poljoprivreda to nam je oslonac života, grana", kazao je za BHRT Vehid Karasuljić, proizvođač jagoda.

"Čekamo samo da se to prosuši da to skidamo, sklanjamo, oremo, pripremamo se dalje šta da radimo", kazao je Samir Karasuljić, proizvođač jagoda.

U nešto boljoj situaciji su proizvođači u Semberiji. Sezona je, kako kažu, počela dobro, ali je nedostatak sunca uzeo danak.

"Ove godine je dosta dobro što se tiče roda, ali nismo još podvukli crtu.Malo je sad to dobilo i mirisa i ukusa do prije desetak dana to nije bilo ni mirisa i ukusa, ali unazad desetak dana vidim i veću potražnju za sokove,džemove", kaže Đorđe Vačić, proizvođač jagoda.

Ipak, s obzirom na to da su u jeku sezone, potražnja za domaćim jagodama je ogromna.

"Što se tiče proizvodnje, nisu neki povoljni uslovi za njen rast i razvoj.Mi našu jagodu stvarno možemo da plasiramo na tržište da ih imamo u većoj količini i da je prinos bio onakav kakav smo planirali bilo bi idealno, ali pokušaćemo da se izborimo, nije još uvijek kasno", kaže Ljiljana Janković, agronomistica.

Pored vremenskih uslova, na ovu proizvodnju odražavaju se i globalni ekonomski uslovi, jer su cijene repro materijala u odnosu na prošlu godinu sada veće od 50 do 300 posto.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...