NEOBIČNA IZJAVA RADOVANA VIŠKOVIĆA: "Federacija je bila pametnija, sačuvali su..."

"Činjenice su jednostavno takve", rekao je Višković.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2023  

  • 5

U Banjoj Luci danas se održava redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu se našlo i novo zaduživanje Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da RS u ovom momentu ima zahtjeve za koncesiju za izgradnju solarnih elektrana od 2.800 megavata te da su već izdate koncesije u vrijednosti oko milijardu i po konvertibilnih maraka.

On je rekao da u ovom momentu ima 13 izdatih koncesija za 840 megavata i vrijednost oko milijardu i 500 miliona KM. Naveo je da će Republika Srpska ići u emisiju obveznica od 210 miliona KM, a da će kamatna stopa biti 6,1 posto, javlja Klix.ba.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak je zatražio da premijer RS-a Radovan Višković objasni zašto je kamata toliko visoka s obzirom na činjenicu da je u maju na Sarajevskoj berzi došlo do prodaje obveznica Federalne vlade na rok od sedam godina, a kamatna stopa je samo 3,8 posto.

Višković je poručio da je to jednostavno trenutna kamatna stopa na prostoru RS-a.

"Smatramo da je najniža koju smo mogli postići u ovom trenutku na našem tržištu. FBiH je bila malo pamentija i nije dozvolila da sve banke budu privatne. Ostavila je svoju banku, koja diktira kamatne stope. Činjenice su jednostavno takve", rekao je.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...