NUKLEARNI FIZIČAR OBJASNIO: "Zaboravite nuklearnu elektranu u Zaporižju, prava drama je na Krimu"

Sigurnost NE Zaporižja može biti ugrožena jedino ako ruske snage prekinu dalekovod - rekao je Tonči Tadić

  • Svijet

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 0

Rušenje brane Kahovka nije prijetnja sigurnosti nuklearke Zaporižja, tvrdi dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

- Sigurnost nuklearke Zaporižja nije dovedena u pitanje iz dva razloga. Prvo, reaktori su pogašeni i hladni, dakle ne postoji opasnost u smislu njihovog hlađenja. Drugo, nuklearka Zaporižja ima vlastito, malo akumulacijsko jezero iz koga se hladi i u kome je razina vode ista. Razina vode u tom jezeru ovisi o dotoku vode iz Dnjepra što pak ovisi o dvije hidroelektrane uzvodno koje kontroliraju Ukrajinci. Sigurnost NE Zaporižja može biti ugrožena jedino ako ruske snage prekinu dalekovod - rekao nam je Tonči Tadić koji je trenutno u Granadi na službenim pregovorima hrvatskog i španjolskog tima za DONES ((DEMO Oriented Neutron Source), ključnog uređaj za razvoj fuzije,

- No, ovo pokazuje da ne postoji neko zlo koje Putin nije voljan napraviti Ukrajini. Drugo, ovim je onemogućena opskrba Krima vodom. Krim se napaja kanalom koji kreće od same brane i iz kojeg voda slobodnim padom ide prema Krimu. Padom razine vode u akumulaciji dva milijuna ljudi na Krimu ostaje bez vode. To je dokaz da rusko vodstvo ne zanima sudbina stanovništva, čak ni na teritorijima za koje tvrde da su Rusija – naglasio je Tonči Tadić, prenosi Jutarnji list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...